Routeplanner: 2 februari

Filmtips voor het 40ste IFFR

Cinema.nl selecteert voor elke festivaldag de beste films. Voor onze volledige lijst met tips, zie http ://iffr.vpro.nl/filmtips.html
10:15 PA1
Outbound  (ROE, 87 min)
Regie Bogdan George Apetri
Met Ana Ularu, Mimi Branescu and Andi Vasluianu

De nukkige Matilda mag één dag met verlof uit de gevangenis en peinst er niet over om terug te keren. Ze gaat meteen aan de slag om haar vlucht uit het land te regelen. Een keihard, nauwkeurig drama van alweer een nieuw talent uit Roemenië , met een indrukwekkende hoofdrol van Ana Ularu.

12:30 CI4
Meek’s Cutoff (USA, 104 min)
Regie Kelly Reichardt
Met Paul Dano, Bruce Greenwood, Michelle Williams

‘Anti-western’ van oud Tiger-winnares Reichardt (Old Joy) over groep pioniers (drie gezinnen) die in 1840 door onherbergzaam Oregon trekken. Onder aanvoering van spoorzoeker Meek, die wel een kortere weg weet. Waarna ze hopeloos verdwalen. Veel aandacht voor de psychologie van het verdwaald zijn en voor de alledaagse handelingen resulteren in weinig actie, maar veel diepgang.

13:00 PA1
Essential Killing (POL/HON/NOO/IER, 83 min)
Regie Jerzy Skolimowski
Met Vincent Gallo, Emmanuelle Seigner, Stig Frode Henriksen

Achtervolgingsfilm zonder ademruimte van filmveteraan Skolimowski, die vorig jaar in Rotterdam geëerd werd met een oeuvreoverzicht. Met cult-acteur Vincent Gallo in een dialoogloze rol als wel/niet-terrorist Mohammed, die in Afghanistan gevangen wordt genomen door militairen, en per vliegtuig naar een verhoorlocatie wordt gebracht. Daar, in non-descript Oost-Europa, slaat hij als een gewond dier op de vlucht, in staat tot alles om te overleven.

17:00 LUX
Un poison violent (FRA, 92 min)
Regie Katell Quillévéré
Met Clara Augarde

De 14-jarige Anna keert voor een korte vakantie terug van de katholieke meisjesschool waar ze het grootste deel van het jaar doorbrengt. Thuis worstelt ze met de scheiding van haar ouders, de liefde en twijfels over haar geloof. Geen wereldschokkende cinema, wel een mooi, teder drama, met als grootste ontdekking hoofdrolspeelster Clara Augarde, die genoeg mysterie in haar spel legt om elke seconde dat ze in beeld is te boeien.

17:15 CI6
Je suis un No Man's Land (FRA, 92 min)
Regie Thierry Jousse
Met Philippe Katerine, Julie Depardieu

Een populaire maar verveelde rockster belandt tijdens een toernee in zijn geboortestreek, en geraakt er niet meer weg – onderweg slaat zijn auto steevast af en gaat in zijn achteruit. Misschien kan hij de vloek alleen doorbreken met de charmante ornithologe die hij tijdens zijn nachtelijke struintochten tegenkomt. Licht-anarchistische, Groundhog Day- achtige komedie vol zoete en zure invallen.

19:15 PA6
Silent Souls (RUS, 75 min)
Regie Aleksej Fedorchenko
Met Yuliya Aug, Igor Sergeev

Een prachtige, zowel mystieke als humoristische roadmovie (met een lijk op de achterbank). De hoofdpersoon maakt deel uit van een Russische minderheid van Finse afkomst, de Merja’s, die er vreemde gebruiken op nahouden. Zoals het eigenhandig cremeren van overleden dierbaren – liefst bij een rivier, want water en liefde zijn de enige goden waarin de Merja’s geloven. Betoverend.

19:30 DJZ
Incendies (CAN, 130 min)
Regie Denis Villeneuve
Met Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette

Sterk op het toeval leunende, maar meeslepende en huiveringwekkende speurtocht naar een verborgen familieverleden. Alles begint wanneer een Canadese tweeling bij de notaris twee brieven van hun overleden moeder ontvangt. Te bezorgen aan hun dood vermoedde vader en onbekende broer. Ergens in het Midden-Oosten, waar de familie vandaan komt, liggen de antwoorden, gedrenkt in het bloed van de strijd tussen christenen en moslims.

21:30 PA7
My Joy (OEK/DUI , 127 min)
Regie Sergei Loznitsa
Met Viktor Nemets

Vrachtwagenchauffeur komt na vergeefse hulppoging terecht in neerwaartse spiraal van geweld en machteloosheid. Inktzwarte allegorie over het leven in Rusland is moeilijk te volgen als helder verhaal, maar kent handvol briljante scènes, en biedt meer dan genoeg stof tot nadenken. Fictiedebuut van documentairemaker Loznitsa, met fraai camerawerk van Oleg Mutu (4 Maanden, 3 weken en 2 dagen).

advertentie