Routeplanner: 3 februari

Filmtips voor het 40ste IFFR

Cinema.nl selecteert voor elke festivaldag de beste films. Voor onze volledige lijst met tips, zie http ://iffr.vpro.nl/filmtips.html10:15 PA1
Fleurs du mal (FRA, 100 min)
Regie David Dusa
Met Rachid Youcef, Alice Belaïdi

Charmante debuutfilm over de opbloeiende liefde tussen een jonge danser die aan ‘free running’ doet, en een Iraans meisje in Parijs. De bloedige onderdrukking van de groene revolutie in Teheran dringt via Twitter en YouTube hun leven binnen. Eigentijds, betrokken en romantisch.

12:45 LV5
Poetry (ZKO, 139 min)

Regie Lee Chang-dong
Met Yoon Jeong-hee

Subliem melodrama over een oma die zich inschrijft bij een poëziecursus, en vervolgens hoort ze dat ze Alzheimer heeft en dat haar kleinzoon meedeed aan een fatale groepsverkrachting . Hoe kan ze dan nog gedichten schrijven? Regisseur Lee blijft met haar, ondanks alles, naar de schoonheid en waarachtigheid van het leven zoeken. Het Zuid- Koreaanse filmicoon Yoon Jeong-hee, die al 15 jaar met pensioen was, werd gestrikt voor de rol van de oma.

13:30 PA4
The Journals of Musan (ZKO, 127 min)
Regie Park Jung-bum
Met Park Jung-bum

Voor een Tiger Award genomineerd portret  van een Noord-Koreaanse vluchteling in Seoel, gefilmd in de fletse, uitzichtloze stijl van de Dardennes. Aan alles – zijn gedrongen houding, neerwaartse blik en ouderwetse kapsel – is te zien dat hij zich niet thuis voelt in de moderne, kapitalistische maatschappij van Zuid-Korea. Regisseur Park Jung-bum (tevens hoofdrolspeler) won met dit debuut al belangrijke prijzen in Pusan en Marakech, en verdient evenveel lof in Rotterdam.

18:30 PA2
Attenberg (GRI, 95 min)
Regie Athina Rachel Tsangari
Met Ariane Labed, Vangelis Mourikis

Een van de beste films van het vorige IFFR was het absurdistische Dogtooth van Giorgios Lanthimos. In Attenberg , geregisseerd door Tsangari, producente van Dogtooth, speelt Lanthimos een bijrolletje als ‘love-interest’ van Marina, een jonge vrouw die pas terwijl haar vader stervende is seks ontdekt. Nog absurdistischer dan Dogtooth – getuige de vele silly walks van Marina en vriendin Bella – maar ook iets minder scherp. Actrice Ariane Labed (Marina) won de prijs voor Beste Actrice in Venetië.

19:30 BT LUX
El Sicario: Room 164 (SPA, 84 min)
Regie Gianfranco Rosi
Van begin tot eind ijzingwekkende documentaire over een beroepsmoordenaar in dienst van een Mexicaans drugskartel, die tot in de details uitlegt hoe je dat doet, professioneel mensen omleggen. Minimaal zijn de filmische middelen: een camera in een hotelkamer en een vertellende man, gezicht verborgen, die met stift en notieblok zijn gruwelijke praktijken toelicht, nuchter als een voetbalcoach.

19:45 DJZ
Pulsar (BEL, 94 min)
Regie Alex Stockman
Met Matthias Schoenaerts, Sien Eggers

Hoewel de romantische techno-thriller Pulsar draait om moderne communicatietechnologie, is de tweede speelfilm van de Belg Stockman (Verboden te zuchten, 2000) ook een ode aan ouderwetse media als de handgeschreven brief. Wanneer zijn wifi-verbinding hapert en zijn vriendinnetje in New York steeds onbereikbaarder wordt, valt Samuel (Matthias Schoenaerts) ten prooi aan paranoia. Beklemmend en mysterieus.

22:00 PA1
Silent Souls (RUS, 75 min)
Regie Aleksej Fedorchenko
Met Yuliya Aug, Igor Sergeev

Een prachtige, zowel mystieke als humoristische roadmovie (met een lijk op de achterbank). De hoofdpersoon maakt deel uit van een Russische minderheid van Finse afkomst, de Merja’s, die er vreemde gebruiken op nahouden. Zoals het eigenhandig cremeren van overleden dierbaren – liefst bij een rivier, want water en liefde zijn de enige goden waarin de Merja’s geloven. Betoverend.

advertentie