Routeplanner: 30 januari

Filmtips voor het 40ste IFFR

Cinema.nl selecteert voor elke festivaldag de beste films. Voor onze volledige lijst met tips, zie http ://iffr.vpro.nl/filmtips.html


                                   Still uit Bleak Night
09:15 PA3
Meek’s Cutoff (USA, 104 min)
Regie Kelly Reichardt
Met Paul Dano, Bruce Greenwood, Michelle Williams

‘ Anti-western’ van oud Tiger-winnares Reichardt (Old Joy) over groep pioniers ( drie gezinnen) die in 1840 door onherbergzaam Oregon trekken. Onder aanvoering van spoorzoeker Meek, die wel een kortere weg weet. Waarna ze hopeloos verdwalen . Veel aandacht voor de psychologie van het verdwaald zijn en voor de alledaagse handelingen resulteren in weinig actie, maar veel diepgang

13:30 Pathé 4
Bleak Night (Z-K, 116 min)
Regie Yoon Sung-Hyun
Met Lee Je-Hoon, Seo Jun-Young

Aangrijpend portret van de ontrafeling van de vriendschap tussen drie tieners, met de dood van een van hen als gevolg. Bleak Night begint nog als een klassieke whodunit, vol ogenschijnlijk nodeloos verwarrende flashbacks, maar zodra debuterend regisseur Yoon Sung-Hyun zijn jonge acteurs de ruimte geeft om te excelleren, openbaart zich een ingenieus opgezet drama, dat door het ongrijpbare eerste uur extra hard aankomt. Genomineerd voor een Tiger Award.

15:45 PA5
Grande Hotel (BEL, 67 min)
Regie Lotte Stoops
Ooit was het een megalomaan pronkstuk van het kolonialisme, tegenwoordig is het Grande Hotel in Beira, aan de kust van Mozambique, een ruïne. Tussen de kale betonnen muren – alles van waarde is eruit gesloopt en verkocht – wonen zo’n 3. 500 mensen, die het zonder water en elektriciteit moeten redden. Een even schrijnende als beeldschone documentaire.

16:45 SGZ
Je suis un No Man's Land (FRA, 92 min)
Regie Thierry Jousse
Met Philippe Katerine, Julie Depardieu

Een populaire maar verveelde rockster belandt tijdens een toernee in zijn geboortestreek, en geraakt er niet meer weg – onderweg slaat zijn auto steevast af en gaat in zijn achteruit. Misschien kan hij de vloek alleen doorbreken met de charmante ornithologe die hij tijdens zijn nachtelijke struintochten tegenkomt. Licht-anarchistische, Groundhog Day-achtige komedie vol zoete en zure invallen.

30-1 16:45 LV5
Never Let Me Go (GB, 103 min)
Regie Mark Romanek
Met Carey Mulligan, Keira Knightley en Andrew Garfield
Eerste film van Romanek na One Hour Photo (2002) is ingehouden bewerking van sf -roman van Kazuo Ishiguro, de Britse Japanner van wie eerder oa The Remains of the Day verfilmd werd. Never Let Me Go gaat over drietal dat we volgen vanaf de kinderjaren in mysterieus weeshuis, tot hun eerste weifelende stappen in de maatschappij. De sf-elementen spelen zeer op de achtergrond mee, waardoor er alle ruimte is voor de topcast, bestaande uit Carey Mulligan, Keira Knightley en Andrew Garfield.

30-1 17:00 LUX
Somewhere (USA, 97 min)
Regie Sofia Coppola
Met Stephen Dorff, Elle Fanning

Lost in Translation-light wordt deze Gouden Leeuw-winnaar wel genoemd. Dat is wat overdreven, maar Coppola houdt wel van personages die zich een vreemde voelen in hun eigen leven. Ging ze voor Lost in Translation naar Tokio, deze keer blijft ze dichter bij huis. Acteur Johnny Marco sloeg zich altijd manmoedig door de nikserigheid van Hollywood heen, totdat hij van zijn ex voor zijn 11-jarige dochter moet zorgen. Stephen Dorff als Marco is goed, Elle Fanning als zijn dochter is nog beter.

19:45 CI1
El Sicario: Room 164 ( SPA, 84 min)
Regie Gianfranco Rosi
Van begin tot eind ijzingwekkende documentaire over een beroepsmoordenaar in dienst van een Mexicaans drugskartel, die tot in de details uitlegt hoe je dat doet, professioneel mensen omleggen. Minimaal zijn de filmische middelen: een camera in een hotelkamer en een vertellende man, gezicht verborgen, die met stift en notieblok zijn gruwelijke praktijken toelicht, nuchter als een voetbalcoach.

20:15 CI4
Oki’s Movie (ZKO, 80 min)
Regie Hong Sang-soo
Met Jeong Yu-mi, Lee Seon-gyun

Low budget en warrig maar erg charmant, deze vierdelige tragikomedie over een filmregisseur, diens professor en hun minnares. Het leukst is het slotstuk, waarin de vrouw haar dagtripjes met de mannen vergelijkt, en je ziet hoe ze elk op hun eigen manier hun arm om haar heen slaan. Of hoe de een langere plaspauze neemt dan de ander.

30-1 19:45 DJZ
Outbound  (ROE, 87 min)
Regie Bogdan George Apetri
Met Ana Ularu, Mimi Branescu and Andi Vasluianu

De nukkige Matilda mag één dag met verlof uit de gevangenis en peinst er niet over om terug te keren. Ze gaat meteen aan de slag om haar vlucht uit het land te regelen. Een keihard, nauwkeurig drama van alweer een nieuw talent uit Roemenië, met een indrukwekkende hoofdrol van Ana Ularu.

21:45 Schouwburg Grote Zaal
Essential Killing (POL/HON/NOO/IER, 83 min)
Regie Jerzy Skolimowski
Met Vincent Gallo, Emmanuelle Seigner, Stig Frode Henriksen

Achtervolgingsfilm zonder ademruimte van filmveteraan Skolimowski, die vorig jaar in Rotterdam geëerd werd met een oeuvreoverzicht. Met cult-acteur Vincent Gallo in een dialoogloze rol als wel/niet-terrorist Mohammed, die in Afghanistan gevangen wordt genomen door militairen, en per vliegtuig naar een verhoorlocatie wordt gebracht. Daar, in non-descript Oost- Europa, slaat hij als een gewond dier op de vlucht, in staat tot alles om te overleven

21:45 LV5
Incendies (CAN, 130 min)
Regie Denis Villeneuve
Met Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette

Sterk op het toeval leunende, maar meeslepende en huiveringwekkende speurtocht naar een verborgen familieverleden. Alles begint wanneer een Canadese tweeling bij de notaris twee brieven van hun overleden moeder ontvangt. Te bezorgen aan hun dood vermoedde vader en onbekende broer. Ergens in het Midden-Oosten, waar de familie vandaan komt, liggen de antwoorden , gedrenkt in het bloed van de strijd tussen christenen en moslims.

30-1 22:15 DJZ
My Joy (OEK/DUI, 127 min)
Regie Sergei Loznitsa
Met Viktor Nemets

Vrachtwagenchauffeur komt na vergeefse hulppoging terecht in neerwaartse spiraal van geweld en machteloosheid . Inktzwarte allegorie over het leven in Rusland is moeilijk te volgen als helder verhaal, maar kent handvol briljante scènes, en biedt meer dan genoeg stof tot nadenken. Fictiedebuut van documentairemaker Loznitsa, met fraai camerawerk van Oleg Mutu (4 Maanden, 3 weken en 2 dagen).

advertentie