Routeplanner: 31 januari

Filmtips voor het 40ste IFFR

Cinema.nl selecteert voor elke festivaldag de beste films. Voor onze volledige lijst met tips, zie http ://iffr.vpro.nl/filmtips.html09:45 PA5

Tyrannosaur (GB, 91 min)

Regie Paddy Considine
Met Peter Mullan, Eddie Marsan, Olivia Colman


Het speelfilmdebuut van de Britse acteur Considine overtuigt vooral door de nietsontziende, inktzwarte toon en het sterke spel van Peter Mullan en Olivia Colman. De altijd explosieve Mullan speelt Joseph, een uitgerangeerde man die in een spiraal van geweld terechtkomt. Hij lijkt verlossing te vinden bij de religieuze Hannah, maar ook zij heeft duistere geheimen.

10:00 LV5

Somewhere (USA , 97 min)

Regie Sofia Coppola
Met Stephen Dorff, Elle Fanning


Lost in Translation-light wordt deze Gouden Leeuw-winnaar wel genoemd. Dat is wat overdreven, maar Coppola houdt wel van personages die zich een vreemde voelen in hun eigen leven. Ging ze voor Lost in Translation naar Tokio, deze keer blijft ze dichter bij huis. Acteur Johnny Marco sloeg zich altijd manmoedig door de nikserigheid van Hollywood heen, totdat hij van zijn ex voor zijn 11-jarige dochter moet zorgen. Stephen Dorff als Marco is goed, Elle Fanning als zijn dochter is nog beter.

16:00 PA1

Un poison violent (FRA, 92 min)

Regie Katell Quillévéré

Met Clara Augarde


De 14-jarige Anna keert voor een korte vakantie terug van de katholieke meisjesschool waar ze het grootste deel van het jaar doorbrengt. Thuis worstelt ze met de scheiding van haar ouders, de liefde en twijfels over haar geloof. Geen wereldschokkende cinema, wel een mooi, teder drama, met als grootste ontdekking hoofdrolspeelster Clara Augarde, die genoeg mysterie in haar spel legt om elke seconde dat ze in beeld is te boeien.

17:00 Lux
Never Let Me Go (GB, 103 min)
Regie Mark Romanek
Met Carey Mulligan, Keira Knightley en Andrew Garfield

Eerste film van Romanek na One Hour Photo (2002) is ingehouden bewerking van sf -roman van Kazuo Ishiguro, de Britse Japanner van wie eerder oa The Remains of the Day verfilmd werd. Never Let Me Go gaat over drietal dat we volgen vanaf de kinderjaren in mysterieus weeshuis, tot hun eerste weifelende stappen in de maatschappij. De sf-elementen spelen zeer op de achtergrond mee, waardoor er alle ruimte is voor de topcast, bestaande uit Carey Mulligan, Keira Knightley en Andrew Garfield.

21:30 PA7

The Journals of Musan (ZKO , 127 min)

Regie Park Jung-bum

Met Park Jung-bum


Voor een Tiger Award genomineerd portret  van een Noord-Koreaanse vluchteling in Seoel, gefilmd in de fletse, uitzichtloze stijl van de Dardennes. Aan alles – zijn gedrongen houding, neerwaartse blik en ouderwetse kapsel – is te zien dat hij zich niet thuis voelt in de moderne, kapitalistische maatschappij van Zuid-Korea. Regisseur Park Jung-bum (tevens hoofdrolspeler) won met dit debuut al belangrijke prijzen in Pusan en Marakech, en verdient evenveel lof in Rotterdam.

advertentie