Routeplanner: 4 februari

Filmtips voor het 40ste IFFR

Cinema.nl selecteert voor elke festivaldag de beste films. Voor onze volledige lijst met tips, zie http ://iffr.vpro.nl/filmtips.html


13:30 Pathé 4
Blue Valentine (USA, 112 min)
Regie Derek Cianfrance
Met Michelle Williams, Ryan Gosling

Als laatste redpoging voor de relatie neemt Dean zijn Cindy mee naar de ‘future room’ in een goedkoop motel. Maar heeft hun relatie nog een toekomst? Wel een verleden, zoals we in de flashbacks zien. Een heerlijk, hoopvol verleden. Het genot van deze film zit in de details. Het ingetogen, zeer geloofwaardige acteren van hoofdrolspelers Ryan Gosling en Michelle Williams, en de weinig opvallende, maar foutloze regie van schrijver/regisseur Derek Cianfrance.

14:15 CI1
Fleurs du mal (FRA, 100 min)
Regie David Dusa
Met Rachid Youcef , Alice Belaïdi

Charmante debuutfilm over de opbloeiende liefde tussen een jonge danser die aan ‘free running’ doet, en een Iraans meisje in Parijs. De bloedige onderdrukking van de groene revolutie in Teheran dringt via Twitter en YouTube hun leven binnen. Eigentijds, betrokken en romantisch.

14:30 PA2
Illégal (BEL/FRA/LUX, 90 min)
Regie Olivier Masset-Depasse
Met Anne Coesens, Alexandre Gontsjarov, Milo Masset -Depasse

Hoe ver de Russische Tania bereid is te gaan om samen met haar zoontje in België te blijven wordt al duidelijk in de eerste scène van de film, als ze met een strijkijzer haar vingerafdrukken wegbrandt. En toch wordt ze opgepakt, en wordt de kijker zo’n beetje de rest van de film met haar opgesloten in een asielzoekerscentrum. Sterk spel van de Belgische actrice Anne Coessens en aangrijpende beelden van het leven in een opvangcentrum. Maar meer ook niet.

15:30 PA7
Somewhere (USA, 97 min)
Regie Sofia Coppola
Met Stephen Dorff, Elle Fanning

Lost in Translation-light wordt deze Gouden Leeuw-winnaar wel genoemd. Dat is wat overdreven, maar Coppola houdt wel van personages die zich een vreemde voelen in hun eigen leven. Ging ze voor Lost in Translation naar Tokio, deze keer blijft ze dichter bij huis. Acteur Johnny Marco sloeg zich altijd manmoedig door de nikserigheid van Hollywood heen, totdat hij van zijn ex voor zijn 11-jarige dochter moet zorgen. Stephen Dorff als Marco is goed, Elle Fanning als zijn dochter is nog beter.

16:00 PA1
Essential Killing (POL/ HON/NOO/IER, 83 min)
Regie Jerzy Skolimowski
Met Vincent Gallo, Emmanuelle Seigner, Stig Frode Henriksen

Achtervolgingsfilm zonder ademruimte van filmveteraan Skolimowski, die vorig jaar in Rotterdam geëerd werd met een oeuvreoverzicht. Met cult-acteur Vincent Gallo in een dialoogloze rol als wel/niet-terrorist Mohammed, die in Afghanistan gevangen wordt genomen door militairen, en per vliegtuig naar een verhoorlocatie wordt gebracht. Daar, in non-descript Oost-Europa, slaat hij als een gewond dier op de vlucht, in staat tot alles om te overleven.

16:45 SGZ
Un poison violent (FRA, 92 min)
Regie Katell Quillévéré
Met Clara Augarde

De 14-jarige Anna keert voor een korte vakantie terug van de katholieke meisjesschool waar ze het grootste deel van het jaar doorbrengt. Thuis worstelt ze met de scheiding van haar ouders, de liefde en twijfels over haar geloof. Geen wereldschokkende cinema, wel een mooi, teder drama, met als grootste ontdekking hoofdrolspeelster Clara Augarde, die genoeg mysterie in haar spel legt om elke seconde dat ze in beeld is te boeien.

17:00 CI1
Grande Hotel (BEL, 67 min )
Regie Lotte Stoops
Ooit was het een megalomaan pronkstuk van het kolonialisme, tegenwoordig is het Grande Hotel in Beira, aan de kust van Mozambique, een ruïne. Tussen de kale betonnen muren – alles van waarde is eruit gesloopt en verkocht – wonen zo’n 3.500 mensen, die het zonder water en elektriciteit moeten redden. Een even schrijnende als beeldschone documentaire.

19:00 PA1
Black Swan (USA, 108 min)
Regie Darren Aronofsky
Met Nathalie Portman, Mila Kunis

Tour de force van actrice Natalie Portman als balletdanseres die doldraait als ze naast de brave witte zwaan, die ze van nature is, ook de uitdagende zwarte zwaan moet dansen. De dreigende aanwezigheid van concurrente Lily (Mila Kunis) versnelt haar val alleen nog maar. Spannend verteld en prachtig verfilmd door regisseur Aronofsky (Requiem for a Dream, The Wrestler).

19:30 LV3
Poetry (ZKO, 139 min)
Regie Lee Chang-dong
Met Yoon Jeong-hee

Subliem melodrama over een oma die zich inschrijft bij een poëziecursus, en vervolgens hoort ze dat ze Alzheimer heeft en dat haar kleinzoon meedeed aan een fatale groepsverkrachting. Hoe kan ze dan nog gedichten schrijven? Regisseur Lee blijft met haar, ondanks alles, naar de schoonheid en waarachtigheid van het leven zoeken. Het Zuid-Koreaanse filmicoon Yoon Jeong-hee, die al 15 jaar met pensioen was, werd gestrikt voor de rol van de oma.

19:45 LV1
127 Hours (USA/GB, 94 min)
Regie Danny Boyle
Met James Franco

 Onweerstaanbare ode aan het leven van regisseur Danny Boyle en scenarioschrijver Simon Beaufoy, het duo achter de hit Slumdog Millionaire. De film volgt de fanatieke, egocentrische bergbeklimmer Aron Rolston (James Franco), die tijdens solotocht vast komt te zitten in rotsspleet in Moab, Utah. In de 127 uur die hij vastzit overdenkt hij zijn leven en keuzes. Nergens sentimenteel en ondanks de situatie ongelooflijk energiek. Climax: de historische minuten waarin die met een bot mesje afscheid neemt van zijn arm. Wegkijken mag, maar is weinig sportief.

21:15 PA3
Never Let Me Go (GB, 103 min)
Regie Mark Romanek
Met Carey Mulligan, Keira Knightley en Andrew Garfield

Eerste film van Romanek na One Hour Photo (2002) is ingehouden bewerking van sf- roman van Kazuo Ishiguro, de Britse Japanner van wie eerder oa The Remains of the Day verfilmd werd. Never Let Me Go gaat over drietal dat we volgen vanaf de kinderjaren in mysterieus weeshuis, tot hun eerste weifelende stappen in de maatschappij. De sf-elementen spelen zeer op de achtergrond mee, waardoor er alle ruimte is voor de topcast, bestaande uit Carey Mulligan, Keira Knightley en Andrew Garfield.

22:00 PA4
The Journals of Musan (ZKO , 127 min)
Regie Park Jung-bum
Met Park Jung-bum

Voor een Tiger Award genomineerd portret  van een Noord-Koreaanse vluchteling in Seoel, gefilmd in de fletse, uitzichtloze stijl van de Dardennes. Aan alles – zijn gedrongen houding, neerwaartse blik en ouderwetse kapsel – is te zien dat hij zich niet thuis voelt in de moderne, kapitalistische maatschappij van Zuid-Korea. Regisseur Park Jung-bum (tevens hoofdrolspeler) won met dit debuut al belangrijke prijzen in Pusan en Marakech, en verdient evenveel lof in Rotterdam.

advertentie