Binnenkort op dvd: september

De interessantste dvd-releases

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases in de maand september.

5 september


Boardwalk Empire
- Seizoen 2
Het verhaal begint in Atlantic City in 1921. Aan de vooravond van de drooglegging heeft Enoch 'Nucky' Thompson ( Steve Buscemi) de macht in handen in 'de grootste speeltuin ter wereld'. Na hun gesjoemel tijdens de burgemeestersverkiezing van Atlantic City lijken Nucky en de jonge WOI-veteraan Jimmy Darmody de stad compleet in hun zak te hebben. Ze verliezen echter de controle als Nucky wordt gearresteerd wegens verkiezingsfraude en vrienden en familieleden beginnen te twijfelen aan hun loyaliteit.
Extra's: Audiocommentaar, Living 1921, interviews

6 september


Footnote
(Joseph Cedar)
Vaders en zonen. Geliefd onderwerp in Hollywood. Vrijwel altijd moeten de zonen het opnemen tegen machtige, geslaagde , fenomenale vaders, maar in het komische drama Footnote worden de rollen eens omgedraaid. Eliezer en Uriel Shkolnik zijn beiden professor. Vorsers van de Talmoed. Maar zoon Uriel wordt alom gerespecteerd in de academische wereld, terwijl vader Eliezer allang vergeten is. Footnote is een messcherpe en hilarische film over roem, eigenwaarde, loyaliteit en afgunst, en dong in 2012 mee naar de Oscar voor niet-Engelstalige film.
Sterren: ****
Extra's: Trailer

Take Shelter (Jeff Nichols)
Bouwvakker Curtis ( Shannon) heeft het allemaal: een prima baan, een eigen huis en een liefhebbend gezin. Maar ’s nachts wordt hij geteisterd door gruwelijke apocalyptische nachtmerries. Wordt hij gek of gaat het om serieus te nemen voortekenen? Regisseur/scenarist Nichols zet niet in op spektakel, maar gebruikt Curtis’ dromen als metafoor voor de angsten die de moderne westerse mens in de greep houden. Indrukwekkend spel van Shannon, die zowel sympathie als wantrouwen opwekt, en Chastain, als zijn lieftallige, maar niet softe echtgenote.
Sterren: ****
Extra's:
Trailer, achter de schermen, verwijderde scènes

11 september


The Cabin in the Woods
(Drew Goddard)
Geheel volgens de clichés van het genre gaat vijftal studenten naar verlaten hutje in het bos om afgeslacht te worden. Maar daarna gaat deze inventieve, vaak hilarische film een geheel eigen kant op. Postmoderne horrorpastiche (of is het een ode?) uit de koker van Joss Whedon, de man van de populaire series Buffy the Vampire Slayer en Angel. Doorgeschoven naar collega/vriend Goddard, omdat Whedon zelf druk bezig was met de regie van de big-budget comicfilm The Avengers.
Sterren: ***
Extra's:
Audiocommentaar van de makers, achter de schermen documentaire: We Are Not Who We Are: Making The Cabin in the Woods, The Secret Stash, Wonder-Con Q&A met Goddard en Josh Whedon.

13 september


Jiro Dreams of Sushi
(David Gelb)
Meesterchef Jiro Ono (85) runt het driesterrenrestaurant Sukiyabashi Jiro in hartje Tokio. In zijn kleine, maar befaamde restaurant met maar amper tien zitplaatsen, legt Jiro zich toe op de kunst van het sushi maken. Jiro zit al ruim 75 jaar in het vak en stoomt nu zijn oudste zoon Yoshikazu klaar voor de troonopvolging. “Jiro Dreams of Sushi” vertelt het verhaal van een perfectionist die compleet gepassioneerd is door Japan’s culinaire hoogstandje. Tevens is het een verhaal over Japanse tradities , over familiebanden en de drang om te voldoen aan de verwachtingen van je ouders. Maar bovenal is deze film een grote ode aan, u raadt het al: sushi.
Sterren: ****
Extra's:
Audiocommentaar met de maker, interviews met Jiro's leveranciers, fotogalerij van Jiro's Sushi

Oslo, august 31 (Joachem Trier)
De tweede film van de Noor Joachim Trier – na het frisse en energieke Reprise uit 2006 – gaat over een jongeman die worstelt met het leven. Maar waar Reprise gaat over twintigers die dromen over een toekomst en bang zijn niet aan die dromen te kunnen voldoen, gaat Oslo over een dertiger die gestopt is met dromen. De film volgt de 34-jarige Anders (een voortreffelijke Danielsen Lie), die een dagje vrij kreeg van de verslavingskliniek en oude vrienden bezoekt. Vooral om te kijken of het leven voor hem nog zin heeft.
Sterren: ****
Extra's:
Onbekend

Weekend (Andrew Haigh)
De introverte romanticus Russell en de extraverte cynicus Glen ontmoeten elkaar vlak voor sluitingstijd in een homoclub en belanden bij Russell in bed. Hoewel de twee totaal verschillend in het leven staan, blijkt hun nachtelijk avontuur voor beiden meer te betekenen dan zomaar een one night stand. Weekend is de tweede speelfilm van de Brit Andrew Haigh, die ook het scenario schreef en de montage deed. Het camerawerk is prachtig terloops, het acteren wonderbaarlijk naturel, en de thematiek uitermate relevant. Op het afgelopen IFFR terecht bekroond door de jongerenjury.
Sterren: ****
Extra's:
Achter de schermen, discussie met de regisseur en acteurs

17 september


Snackbar
(Meral Uslu)
Een groepje vrienden van een jaar of zestien, zeventien treft elkaar dagelijks op de stoep van de Rotterdamse snackbar van Ali (Ali Cifteci). Wat begint met blowen op straat, haantjesgedrag en grapjesmakerij, wordt grimmiger als er klappen vallen, een ripdeal volgt en iemand ’s nachts doordraait. Rustpunten zijn er als Ali op zijn gitaar het leven bezingt of bejammert. Bijzondere film door z’n betrokken, documentaire stijl en street credibility, maar soms ook te uitleggerig op inhoudelijk bekend terrein van hangjongerenproblematiek.
Sterren: ***
Extra's:
Trailer

18 september


Les adieux à la reine
(Benoît Jacquot)
Les adieux à la reine is een prachtig uitgelicht, sensueel ondergangsverhaal over de laatste dagen van het paleis van Versailles, gezien door de ogen van Sidonie Laborde, de leesdame van koningin Marie Antoinette. Een gebouw dat als geen ander een totalitair politiek systeem belichaamde. Het is een kostuumdrama in vol ornaat maar het is vooral een film over een heimelijke verliefdheid. Jacquot laat Versailles zien als nooit tevoren. Zelden is de Apocalyps zo sensueel verfilmd.
Sterren: ***
Extra's:
Onbekend

19 september


Dexter
- Seizoen 6
In dit zesde seizoen heeft de populairste seriemoordenaar van Amerika weer zin in het leven… en in de dood. Dexters duistere passagier is nog altijd springlevend en reist met hem mee op zijn werk en in zijn dagelijkse leven als alleenstaande vader. Dexter heeft nog maar net zijn ervaringen met Trinity verwerkt wanneer zijn leven nog ingewikkelder wordt als hij op diverse manieren in aanraking komt met religie. Na een reeks gruwelijke moorden die gebaseerd zijn op het boek Openbaring, gaan Dexter en de recherche van Miami op jacht naar de Doomsday- moordenaar, een monster van bijbelse omvang.
Extra's: Cast interviews, Dissectin Dexter, Guest Stars, H.R. Nightmare, The Consultants , Foul Play, interview met kunstenaar Dave Lebow, Photo Match

20 september


Men in Black 3
(Barry Sonnenfeld)
Na de teleurstellende en flauwe herkauwing van bekende ingrediënten in deel twee, probeert regisseur Barry Sonnenfeld opnieuw het succes van Men in Black uit 1997 te herhalen. Ditmaal met wat nieuwe ingrediënten: 3D, tijdreizen, Josh Brolin (als jongere versie van agent Jones). Het script is gelikt en zo nu en dan goed voor een grinnik; de actie is degelijk, met special effects die voldoen aan de minimale eisen van deze tijd. Op alle fronten een doorsnee blockbuster.
Sterren: ***
Extra's:
Onbekend

25 september


38 témoins
(Lucas Belvaux)
Waargebeurd: een vrouw wordt midden in de nacht vermoord en verkracht (inderdaad in die volgorde), 38 mensen zijn getuige , en niemand grijpt in. Het psychologische drama 38 témoins baseerde zich op bovenstaand geval, maar regisseur Belvaux is niet geïnteresseerd in waarom niemand ingreep. In plaats daarvan zoomt hij in op de gevolgen van dat collectieve zwijgen. Voor de getuigen zelf, hun directe omgeving en de gemeenschap waarin zij leven. Intelligent, stijlvast , maar ook kil. Want Belvaux blijft op afstand en observeert, en dwingt de kijker tot hetzelfde.
Sterren: ***
Extra's:
Onbekend

26 september


Intouchables
( Olivier Nakache en Eric Toledano)
Philippe, een Parijse miljonair met een dwarslaesie, neemt de jonge, brutale Senegalees Driss aan als persoonlijke verzorger. Twee volslagen tegenpolen die het met elkaar moeten rooien: het recept voor een traditionele buddy-komedie. In Frankrijk was Intouchables een ongeëvenaarde hit, wat vooral te maken moet hebben met het aanstekelijke spel van de hoofdrolspelers. Hoewel gebaseerd op een waargebeurd verhaal is de film een sprookje waarin zware fysieke handicaps en serieuze gettoproblemen worden overwonnen met een lekker nummertje Earth, Wind & Fire, en een jointje op z’n tijd.
Sterren: ***
Extra's:
Making of, verwijderde scènes. Ook verkrijgbaar in Deluxe Collector's Box-set, met documentaire The Real Intouchables

Kauwboy (Boudewijn Koole)
De vriendschap tussen een ongelukkig kind en een onschuldig dier heeft al veel effectieve jeugdfilms opgeleverd. In Kauwboy, bioscoopdebuut van Boudewijn Koole, is het ongelukkige kind de tienjarige Jojo, en het dier een jonge kauw die uit een nest is gevallen in de buurt van het rijtjeshuis waar Jojo woont met zijn opvliegende vader. Mooi naturel spel van de kindacteurs en een onnadrukkelijke vertelstijl leveren een prachtige film op voor iets oudere kinderen én hun ouders. Winnaar van twee belangrijke prijzen op de Berlinale.
Sterren: ****
Extra's:
Onbekend

advertentie