De personages liggen op straat

Upfronts, New York, 19 mei

, Ilse van der Velden

'Tv is bigger than life', zeggen ze hier. Maar hoeveel groter? Soms scheelt het maar een haartje. Hier in New York komen realiteit en fictie elkaar nogal eens tegen. Wat je op een dag voorbij ziet komen kan zo op tv, of in de film. De inspiratie voor een bonte stoet nieuwe personages ligt op straat.

Neem de man met kinderwagen op 8th Avenue, die een peuter voortduwt met een klein integraalhelmpje op (echt waar), compleet met zo’n metalen hekwerkje voor zijn gezichtje: een mini Hannibal Lecter uit The Silence of the Lambs. Of de vrouw van zestig, zeventig, om negen uur ’s morgens al vol in de make-up, met het rode, hoog opgetufte haar? Peggy uit Married, with Children kan er nog een puntje aan zuigen.

En dacht je dat de meisjes in Amerikaanse modellenwedstrijden een zeldzame soort zijn? Mis, je ziet er hier in New York vele tientallen op een dag, rank, slank en op torenhoge hakken struinen ze door de straten. De zwervers die hier als een klein leger met slepende tred door de straten trekken, gehuld in lompen? De zombies uit The Walking Dead. De gespraytande cowboy in onderbroek en laarzen die gitaarspelend op Times Square staat? McCloud . Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Soms haalt het leven de tv in.

De dochter van Meryl Streep!

Gelukkig zie je soms ook personages die net normale mensen lijken - veel moeilijker om te spelen, zo’n karakter zonder grote extremen. De nieuwe ziekenhuisserie Emily Owens M.D waarvan we donderdag een fragment zagen bij CW heeft de lieftallige Mamie Gummer in de hoofdrol en dat maakt nieuwsgierig: ze is namelijk de dochter van Meryl Streep.

In realiteit komt ze nogal muizig over; we kwamen haar een paar jaar terug tegen in de metro en we herkenden we haar bijna niet. Terwijl we toch net een film van haar hadden gezien, Evening (2007), waarin ze een kleine rol had, samen met haar moeder. Gummer speelde sindsdien onder meer in Off the Map en in The Good Wife. In Emily Owens MD speelt Gummer een jonge arts, die erachter komt dat een ziekenhuis net een highschool is: rivaliteit, roddel en romances vieren hoogtij.

Of Emily Owens MD, een jongerenserie, überhaupt de moeite waard is moet blijken. Het fragment zag er aardig uit, maar misschien is de serie middelmatig. Misschien is Mamie Gummer zelf wel middelmatig - dat zou wat zijn, trouwens. In de schaduw van je moeder Meryl Streep moeten blijven, omdat je zelf niet genoeg in huis hebt. Mamie Gummer heeft natuurlijk wel wat om tegenop te boksen.

Dat is weer een andere werkelijkheid. Ook best hard.

Ilse van der Velden, New York

Meer artikelen over de Upfronts in New York

advertentie