De top 10 van Jan Pieter Ekker

De beste films van 2012

, Jan Pieter Ekker

1. Amour
Aangrijpend, teder en humaan drama, van een regisseur die toch als misantroop te boek staat. Met glansrollen voor Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva.

2. The Invader
Alleen al vanwege de hypnotiserende, aan de Italiaanse meester Michelangelo Antonioni én Gustave Courbet vermaarde schilderij L’origine du monde refererende openingsscène.

3. Elena
Robbert Bresson-achtige moraliteit over arm en rijk en bloedbanden, van de Russische meester Andrei Zvyangentsev (The Return, The Banishment).

4. Beyond the Hills
Net als in 4 maanden, 3 weken en 2 dagen focust de Roemeense regisseur Cristian Mungiu op de bijzondere vriendschap tussen twee jonge vrouwen, in dit nauwgezette drama over liefde, opoffering, trouw en volharding.

5. Jagten
Aangrijpend drama over misbruik dat, mede door de geweldige Mads Mikkelsen, nog weken, zo niet maanden, door je hoofd blijft spoken.

6. ¡Vivan las antipodas!
Een feest voor oog en oor: in een weldadige, lyrische, soms overrompelende stijl verbindt Victor Kossakovsky noord en zuid en oost en west.

7. Shame
De verwantschap met Nicolas Provost’s The Invader is treffend: beeldend kunstenaars maken andere films dan ‘gewone’ regisseurs. Met mooie rollen van Michael Fassbender en Carey Mulligan en een geweldige geluidsband.

8. The Broken Circle Breakdown
Felix van Groeningen slaat Na de helaasheid der dingen opnieuw toe, dit keer met een indringend drama over rouwverwerking en de liefde. Het koppel Veerle Baetens en Johan Heldenbergh is prachtig, net als de country- & bluegrass-soundtrack.

9. Once Upon a Time in Anatolia
Subtiele combinatie van een roadmovie, misdaadfilm en karakterstudie; een vleugje Tsjechov en pure poëzie. Met geweldige droogkomische dialogen en vervreemdende filosofische reflecties.

10. Play
Tsja, moeilijk. Want als ik Play op 10 zet, waar laat ik Faust, Moonrise Kingdom, Whores’ Glory, De rouille et d’os, Wuthering Heights, Barbara en El sicario, Room 164 dan? Kort en goed: 2012 was een zeer rijk filmjaar!

advertentie