De top 10 van Karin Wolfs

De beste films van 2012

, Karin Wolfs

Buiten mededinging (niet regulier uitgebracht):
1. Leviathan
Schitterende, monsterlijke, genrevernieuwende ‘horrordoc’ over leven en sterven op en rond een vissersschip op de Noord-Atlantische oceaan . De mens is niet alleen de mens een wolf.

Ex aequo:

1. De rouille et d’os
Indringende, fysieke, sensuele vertelling over oerkrachten en overlevingsdrift: klappen krijgen en terugslaan horen daar net zo goed bij als zachtheid en trouw.

2. Elena
Zich met rhytmische precisie ontvouwend portret van een serviele vrouw die zich niet laat dissen door haar kille man. Zvyagintsev verheft onderhuidse spanningen in alledaagse routines tot een zinderende thriller.

3. Play
Haast documentair observerende speelfilm die afrekent met de onschuld van kinderen en de rekening daarvoor presenteert aan afwezige, naïeve volwassenen. Een mobieltje is voor een kind geen lifeline, maar een operational risk.

4. Shame
Intiem gefilmde, beklemmende zedenschets van grootstedelijke eenzaamheid in tijden van overcommunicatie, oftewel een portret van een sexverslaafde jongeman. Met veel hemeltergend lege seks-kicks bij gebrek aan waardevoller intermenselijk contact. Ecce homo.

5. This Must Be the Place
Weirdste film van het jaar. Existentiële roadmovie met Sean Penn als overjarige new waver op zoek naar zin in diepe generatiekloven. Iets vinden hoeft niet, bij Sorrentino valt altijd genoeg te beleven onderweg. 

6. Kauwboy
Een on-Hollands impressionistische lofzang op de eigen- wijsheid van een jongen die opgroeit tussen steen en wind en boom. Met moeder’s dood op z’n schouders en vader’s blok aan z’n been.

7. Les géants
Bijtende coming of age-film met vrolijke én venijnige randjes tegen een uitgestrekt Belgisch plattelandsdecor op zijn Lanners. Over drie tieners wiens ouders in geen velden of wegen te bekennen zijn.

8. Sister
De zoveelste belangwekkende volwassen film dit jaar over kids in de knel. Sister schetst onsentimenteel, ontroerend ingetogen en trefzeker de koppige kracht van een kind waarvoor de wereld blind is.

9. Beasts of the Southern Wild
Levenslustige, rauwe schets van de apocalyps door de ogen van een kind. Over angsten, wonderbaarlijke ontmoetingen , gedwongen afscheid en het leven dat altijd maar doorgaat, tegen de klippen op.

10. Killer Joe
Gitzwarte cult-komedie gebaseerd op boerenslimheid uit de Texas ‘backyard’ die traditiegetrouw garant staat voor een fijne bak filmische ellende. What goes around, comes around, double! Gritty karakters, uitstekende cast en huiveringwekkende kipkluifporno.

advertentie