De top 10 van Rick de Gier

De beste films van 2012

, Rick de Gier

1. Life of Pi
De oogstrelende presentatie van dit fantasievolle pleidooi voor een spirituele blik moet zelfs de grootste scepticus kunnen raken. Verstilde spektakelcinema in kunstig 3D.

2. Amour
Haneke zoomt nu eens niet in op de consequenties van geweld, haat of onverschilligheid, maar van liefde. Het resultaat is wrang als altijd, maar ook verrassend teder en daardoor hartverscheurend.

3. Jagten
Na Festen weer een misbruikdrama van Vinterberg, nu over een vals beschuldigde kleuterleider. Mads Mikkelsen blinkt uit in een ijzingwekkende vertelling die veel subtieler is dan de jachtmetafoor in de titel.

4. Take Shelter
Onheilspellend drama gaat over angst, crisis, psychische problemen en het einde der tijden, maar vooral over liefde en trouw: liever samen de Apocalyps tegemoet dan alleen verdergaan.

5. À perdre la raison
Hoe kom je ertoe je eigen kinderen om te brengen? Geen film kan die vraag beantwoorden, maar Lafosse en zijn fantastische acteurs geven het leed wel een menselijk gezicht.

6. Moonrise Kingdom
Anderson verrast allang niet meer, maar blijft prachtige personages, decors en dialogen toevoegen aan zijn unieke universum.

7. Take This Waltz
Het venijn zit in de staart van deze moderne variant op David Leans Brief Encounter, met geweldige Michelle Williams als loner met existentiële crisis.

8. De rouille et d’os
Masterclass acteren van Schoenaerts en Cotillard in potig liefdesdrama met effectief melodramatische finale.

9. Kauwboy
Jawel, subtiele Nederlandse films bestaan best. ‘Jeugdfilm’ is een te beperkte categorie voor Kooles portret van een eenzame joch dat troost vindt bij een tamme vogel.

10. Win Win (alleen op dvd)
Een niemendal, maar wat een fijn warm filmpje weer van Thomas McCarthy, de maker van The Station Agent en The Visitor, vol echte mensen met wie je graag een paar uur doorbrengt.

advertentie