De top 10 van Sven Gerrets

De beste films van 2013

, Sven Gerrets

1. The Act of Killing
Verbazing, afschuw, woede, verdriet, stilte. 

2. Spring Breakers
Harmony Korine fileert de nihilistische Amerikaanse ( jeugd)cultuur en verpakt dat in een bonkend en fluorescerend feest van vlees en zonde. Hallucinerende neon-droom op de grens tussen exploitatie en maatschappijkritiek. 

3. De wederopstanding van een klootzak
Met een eigen(zinnige) stijl knalt Guido van Driel de Nederlandse filmwereld binnen. Visueel overweldigend, onvoorspelbaar en met memorabele personages/momenten, kortom, spannende cinema! Welkom Guido, maak snel wat nieuws. 

4. Die Welt
Prachtig geschoten fictie-debuut van Alex Pitstra over Abdallah en diens dromen over Europa. Een integer drama over hoop, illusies en identiteit, dat op documentaire-achtige wijze het dagelijkse leven in Tunesië laat zien. 

5. Blackfish
De praktijken van de zwart-witte moord-orka Tilikum blijken gehuld in grijstinten. Oerdegelijke documentaire van opzet, soms wat Amerikaans , maar zó bijtend (no pun intended) en ontroerend.   

6. Kapringen/ Captain Phillips
Europa en Hollywood, een fijne double bill. Tweemaal hetzelfde onderwerp, twee totaal verschillende films. Beide effectief, indringend én spannend. 

7. Safety Not Guaranteed
Drie van de grappigste mensen van de laatste jaren, Aubrey Plaza, Jake Johnson en Mark Duplass, in een low budget indie science-fiction romcom. Een hartverwarmend, komisch en sprankelend debuut van regisseur Colin Trevorrow. 

8. Borgman
Een goed jaar voor de Nederlandse film. Met zijn Cannes- waardige en fraai gestileerde absurditeiten bewijst Alex van Warmerdam opnieuw een Hollandse meester te zijn. 

9. Bro’s Before Ho’s
Er mankeert véél aan deze politiek incorrecte komedie van de New Kids-makers, maar als je dan alsnog de grappigste film van het jaar bent mag je niet ontbreken in een eindlijstje. Henry van Loon for president! 

10. Gravity
Ieder jaar heeft zijn filmische achtbaanrit, dit jaar is de guilty pleasure het ruimte-avontuur van Sandra Bullock.

advertentie