Een Amerikaanse klassieker

Upfronts, New York, 17 mei

, Ilse van der Velden

Niet overal is de rode loper uitgerold, merken we op de zeventiende verdieping van het CBS-gebouw aan Broadway. In een klein, zweterig vergaderzaaltje kijken wij op een scherm naar de echte presentatie, die verderop in Carnegie Hall gehouden wordt voor een zaal vol sterren en adverteerders. Drinken zij na afloop cocktails in Lincoln Center, wij doen het hier met blikjes Coca Cola. Een Amerikaanse klassieker, net als CBS.

CBS kennen we van CSI, Two and a Half Men, The New Adventures of Old Christine en The Good Wife met Julianna 'ER' Margulies. CBS is ook eigenaar van Showtime, dat momenteel furore maakt met de beste nieuwe serie van afgelopen seizoen, het razend spannende Homeland. De presentatie in Carnegie Hall barst los met een aria van sopraan Danielle de Niese, gemixt met een rap van LL Cool J . ‘CBS is een fenomeen’, bast hij; CBS, dat teruggaat tot 1927, was vorig jaar de best bekeken Amerikaanse tv-zender. Een moloch is het ook, met bijna 21 duizend man personeel - alleen de BBC is groter. Maar de omzet is goed en dat blijft zo, zegt CEO Leslie Moonves, ondanks de toenemende versnippering van het kijkgedrag waarmee alle tv zenders te maken hebben. Moonves: ‘Ja, we leven in een hele nieuwe wave, mensen bekijken ons all over the place. Maar tv blijft het belangrijkst. Wij zeggen: first screen must come first and there is no second screen without it.’

Vegas promotiefilmpje bij YouTube

Van de vier nieuwe dramaseries van CBS pikken we er twee uit: Elementary en Vegas. Beide hebben bekende filmacteurs in de hoofdrol: Dennis Quaid in Vegas, Lucy Liu en de Britse Jonny Lee Miller (Trainspotting) in Elementary, een hedendaagse versie van Sherlock Holmes met Liu als vrouwelijke Watson, en Miller als getatoeëerde Sherlock die net uit rehab komt. Vleugje CSI, beetje mystery, een Brits accent en dat alles in flink tempo met als titelsong een pulserende track van Eminem, Won’t back down van zijn laatste album. Een ding is nog hetzelfde: Sherlock is geniaal. Al weet hij ook niet alles. Zegt Watson, een gesjeesde arts: ‘hoe weet jij dat ik vroeger chirurg was?’ ‘Google,’ antwoordt Sherlock. ‘Not everything is deductable.’

De sixties serie Vegas komt uit de pen van de schrijvers van Goodfellas en Casino . Dennis Quaid, met cowboyhoed, is een soort McCloud die als voormalige politiechef Ralph Lamb orde op zaken komt stellen in Las Vegas, toentertijd  een opkomend gokparadijs en entertainmentmekka.

Veel retroseries komend seizoen, valt ook de volgende dag op bij de presentatie van CW (Gossip Girl, Nikita), dat in een afgeladen theaterzaal van New York City Center met een moderne versie komt van Beauty & The Beast (deels spectaculaire actieserie, deels fantasy) en met The Carrie Diaries (over de tienerjaren van de latere Sex & The City heldin Carrie Bradshaw). In tijden van snelle verandering komen tv-zenders met vertrouwde verhalen, verteld met moderne middelen.

Ilse van der Velden, New York.

Meer artikelen over de Upfronts in New York

 

advertentie