Emmy’s: alweer Mad Men?

Blog over de stijgende populariteit van tv-series

, Ilse van der Velden

Afgelopen seizoen was misschien wel het beste ooit voor televisie. Langlopende dramaseries kwamen tot nieuwe hoogtes (Mad Men, Breaking Bad) en ook bij de nieuwkomers zat opmerkelijk veel kwaliteit. De jury van de Emmy Awards krijgt het nog moeilijk deze zomer; de shortlists zijn een variatie op Alle 13 goed.

Wie moet het worden? Mad Men won ‘m afgelopen vier jaar, een vijfde keer zou wel heel dol zijn, een unicum bovendien in de Emmy-geschiedenis. Maar zeker niet onverdiend. Als nooit tevoren zwanger van weemoed vertelde Mad Men dit seizoen onvergetelijke, thematische verhalen waarin steeds een ander personage centraal stond; Lane, Joan, Pete, Peggy en Roger werden tot het uiterste gedreven. Het was adembenemend.


Of Breaking Bad, dat wel drie keer de Emmy kreeg voor Beste Mannelijke Hoofdrol, een bijzondere prestatie van Bryan Cranston, maar nooit voor Beste Serie. Is Breaking Bad vanuit moreel opzicht – de sympathieke underdog verandert in een drugscrimineel – te ambigue? Homeland dan, dé verrassing van het seizoen. Een spannende rollercoaster die je meteen bij de lurven grijpt, mét inhoud, en een delicaat, maar prangend onderwerp bovendien: de geestelijke erfenis van 9/11 en de oorlog in Irak.

Niet alle lijstjes liggen zo voor de hand. Op die voor Beste Bijrol in een Dramaserie, m/v, valt wel een en ander af te dingen. Twee namen ontbreken: Michael Pitt en Kathleen Robertson. Leuk hoor, Mr. Carson en Mr. Bates uit Downton Abbey – maar wat zij op hun palet hebben, verflauwt bij alle schakeringen die Michael Pitt tevoorschijn tovert in Boardwalk Empire als de zachtmoedig ogende, maar maniakale, kille gangster Jimmy Darmody.

En dan Kathleen Robertson uit Boss: als de berekenende en sexy Kitty O’Neill weet zij een ongekend grote intensiteit en spanning in haar optreden te leggen, een schoolvoorbeeld van ‘show, don’t tell’. Haar naam had niet mogen ontbreken tussen die van onder anderen acteerkanon Maggie Smith uit Downton Abbey en Christina Hendricks uit Mad Men, wier Joan, laten we wel wezen, in de eerste plaats een excellent personage is, en dan pas een bijzondere acteerprestatie. Al zijn de meningen ook daarover verdeeld in het land van het leger Emmy- analisten en -bloggers. Nee, de zomer duurt nog lang.
De uitreiking van de Emmy Awards vindt plaats op 23 september.
http://www.emmys.com/nominations

advertentie