Flashback

Hitchcock-retrospectief uit Stardust

Filmkenners riepen Vertigo van Alfred Hitchcock onlangs uit tot beste film aller tijden. Mooie aanleiding om het fraaie Hitchcock-retrospectief van het VPRO-programma Stardust, uit 1997, uit het archief te halen.

Een halve eeuw lang werd Citizen Kane genoemd als beste film aller tijden, maar nu vult Vertigo de eerste plek van The Top 250 of Greatest Movies of All Time. De lijst wordt sinds 1962 elke tien jaar uitgebracht door het Britse Filminstituut in het filmtijdschrift Sight and Sound.

De lijst wordt samengesteld naar aanleiding van ruim achthonderd top tien-lijstjes van internationale filmcritici, regisseurs, distributeurs en andere cinefielen. Onder hen zijn onder anderen Martin Scorsese , Woody Allen, Roger Ebert en onze eigen recensent Ronald Rovers. Naast de volledige lijst zijn ook de individuele top tien-lijstjes in te zien, en is er nog een aparte top honderd samengesteld door regisseurs.

Om de verkiezing van Vertigo als beste film aller tijden te vieren, hebben we een Hitchcock- retrospectief van het VPRO-programma Stardust, uit 1997, uit het archief gehaald . In de uurlange special komen diverse medewerkers en familieleden van Hitchcock aan het woord over het werk, de stijl en het leven van 'the master of suspense '. Bekijk hieronder de uitzending: