Flashback

Interview met Werner Herzog

Onlangs werd de Duitse regisseur Werner Herzog zeventig jaar. Hoewel zijn leeftijd wellicht anders doet vermoeden, weet de regisseur steeds opnieuw zijn grenzen te verleggen en jonge generaties documentairemakers te inspireren. Van het filmen op een vulkaan die op uitbarsten staat tot het opeten van zijn eigen schoen: voor Herzog is niets onmogelijk.

Vorige week ging Cave of Forgotten Dreams in première, een documentaire over wonderlijke prehistorische muurschilderingen in een Franse grot, die pas in 1994 werden ontdekt. De grot is slechts toegankelijk voor wetenschappers, maar Herzog kreeg als eerste filmmaker toegang om er opnames te maken. Dat Herzog in zijn films het onmogelijke gedaan kan krijgen, is echter niets nieuws.

In deze Flashback een fragment uit 2007, waarin Twan Huys in gesprek gaat met Herzog. In dat jaar bracht de filmmaker na twintig jaar weer een bezoek aan Amsterdam, ter gelegenheid van zijn toen meest recente film Encounters at the End of the World, die op het IDFA draaide.

Dit weekend staat het werk van Werner Herzog in de spotlight tijdens het festival We Are The Dwarfs in Rotterdam. Van 7 tot en met 9 december vindt een retrospectief plaats waarbij zelden vertoonde films en documentaires van, met en over Herzog worden getoond.