Kleine goede voornemens

Column: French Film op tv

, Vincent Moritz

Levenslust begint met het herkennen van eenvoudige particuliere pleziertjes, kleine favoriete geneugten waarop je kan terugvallen voor je dagelijkse welzijn.

De maker van de betere zoetsappige film omarmt dit universele verlangen en geeft zijn hoofdrolspelers houvast met allerhande geliefde kleinigheden. Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is Jean-Pierre Jeunets Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, beter bekend als Amélie.

Deze Franse ‘se sentir bien'-film van al weer elf jaar geleden sublimeerde het kleine geluk van sprookjesachtige titelheldin Amélie (Audrey Tautou). Haar welzijn komt niet van een relatie, een huis of een carrière. Nee, Amélie geniet van achterom kijken in de bioscoop om te kijken naar de uitdrukkingen van de toeschouwers. Ze geniet van het gevoel van haar kroelende vingers in een zak graan, van het breken van de korst van een crème brûlée met een theelepeltje, van steentjes scheren op het Canal Saint-Martin. Is er een beter goed voornemen voor 2013 dan het herkennen en cultiveren van particuliere pleziertjes waar je dagelijks wat aan hebt, waarop je te allen tijde kan terugvallen? Een goed begin is het regelen van een dvd'tje van Amélie, want de feestelijke film wordt deze weken helaas nergens uitgezonden.

Voor wie het glazuur van de tanden springt van Amélie's zoetigheid is een perfect antidotum voorhanden: French Film, een Engelse komedie waarin een stoffige Britse schrijver (Hugh Bonneville) zich de haren uit het hoofd trekt omdat iedereen om hem heen dweept met de zelfingenomen maker van zoetsappige Franse films. Cynisme, mits aandachtig gedoseerd, is evenzogoed geschikt als particulier pleziertje.

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain: de videotheek of uw dvd-kast
French Film: zondag 23 december, 02. 00 uur, BBC 2

advertentie