Muzikale troost

Column: School of Rock op tv

, Remke de Lange

Buiten is het donker, buiten is het koud. Wat gaan we doen? Zingen! Muziek is immers een stokoud en onweerstaanbaar troostmiddel.

Er is nog een andere reden dat kerst dé tijd van musicals is (let op klassiekers als Singin' in the Rain en An American in Paris): musicals staan per definitie stijf van de kerstgedachten. Natuurlijk vallen er soms tragische doden (denk aan West Side Story, of Oliver!), maar de musical is bij uitstek een upbeat filmgenre vol geloof in het goede in de mens.
Neem Annie, de verfilmde Broadwaymusical over een weesmeisje dat een thuis vindt. Normaal gesproken zouden we een beetje gek worden van zo'n uitermate kordaat kind dat altijd gezellig blijft, of er nu een nare weeshuisdirectrice, een knorrige miljonair of een stelletje boeven tegenover haar staat. Maar in een kleurige, fleurige bigger than life musical is het léuk als een roodharig meisje met het levenslustige ‘Tomorrow' het beste in de medemens naar boven haalt.
Een morsige, iets te zware man met vettig haar kan dat ook, hoor. In een film die geen echte musical is, maar evengoed een overrompelende lofzang op muzikale expressie. Zanger-acteur Jack Black schudt in The School of Rock als verdwaalde muziekleraar op een deftige school de boel eens lekker op met Black Sabbath, Deep Purple en AC/DC. Zijn plezier in muziek – hup, tafels aan de kant en raggen ! – is zo aanstekelijk dat zelfs het ijzige schoolhoofd (Joan Cusack) smelt. Begrijpelijk. Muziek verwarmt. Trouwens: ‘Tomorrow' komt ook nog even langs.

Annie: zaterdag 22 december, 20:00 uur, RTL 8
The School of Rock: maandag 24 december, 15:00 uur, SBS 6