Welkom op het festival

Een uitleg

Verrassend, verfrissend, vooruitstrevend – dat is het International Film Festival Rotterdam al meer dan veertig jaar. Van 25 januari tot en met 5 februari is het weer filmfeest, twaalf dagen lang, voor zowel doorgewinterde festivaltijgers en beginnende liefhebbers als party animals.

Er staan honderden films uit alle windstreken op het menu. Het ontzagwekkende aanbod blijft behapbaar door een overzichtelijke programmastructuur. Die bestaat uit vier pijlers: de Tiger Awards Competitie, Bright Future, Spectrum en Signals.

Tiger Awards Competitie
De Tiger Awards Competitie is het boegbeeld van het festival. In de competitie staat de ontdekking van jong, veelbelovend maar nog onbekend regietalent centraal. Vijftien filmmakers strijden met hun eerste of tweede film om een van de drie Hivos Tiger Awards.

Bright Future
Bright Future is de verzamelplaats van jonge regisseurs die aan de start van hun carrière al blijk geven van een originele en eigenwijze kijk op cinema. Deze festivalpijler was ooit het startpunt voor nu internationaal geroemde en bekende makers als Alexis Dos Santos, Amat Escalante, Ruben Östlund en Fien Troch.

Spectrum
De uitgelezen smaak van 'Rotterdam' manifesteert zich ook in Spectrum. Dit onderdeel bevat de beste , belangrijkste en mooiste films van het afgelopen jaar. Werk van Grote Meesters van de auteurscinema als David Cronenberg, Aki Kaurismäki en Hirokazu Kore-eda, maar ook de nieuwste films van minder bekende namen die de wereldcinema verrijken.

Signals
Onder de paraplu van Signals vallen een aantal deelprogramma’s en activiteiten. Daarin aandacht voor opvallende trends en bijzondere facetten van film. Van een duik in de schatkamer van de cinema (Regained) en een spannende verkenning van de schemergrens tussen film en realiteit (For Real) tot actuele thema’s in Power Cut Middle East en Hidden Histories, over de verborgen kanten van de gesloten Chinese samenleving. Signals brengt met The Mouth of Garbage - Subculture and Sex in São Paulo een bezoekje aan de vuige Braziliaanse hoerenbuurt die de bakermat was van filmische hoogstandjes en bizarre cultproducties.

Bezoek voor meer praktische informatie over het festival de officiële site van het IFFR.

advertentie