Binnenkort op dvd: mei

De interessantste dvd-releases

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases in de maand mei.

7 mei
Une Vie Meilleure (Cédric Kahn)
Een beter leven, dat is waar de impulsieve, koppige chefkok Yann en zijn nieuwe vriendin Nadia van dromen als ze een verlaten bouwval nabij een idyllisch meertje verbouwen tot restaurant. Maar bij gebrek aan eigen vermogen sluit Yann meerdere dubieuze kredieten af, en verandert droom al snel in nachtmerrie. Het grauwe realisme past thriller- regisseur Kahn verrassend goed, en met name op de momenten dat hij liefde en tederheid te midden van alle ellende vindt, is Une vie meilleure een prachtige familietragedie.
Sterren: ****

Louise Wimmer (Cyril Mennegun)
Ongekunstelde karakterstudie van een trotse vrouw die klem zit in crisistijd. ‘Huilen heeft geen zin,’ zegt Louise ( Corinne Masiero), die noodgedwongen in haar Volvo 850 stationwagen woont. Via haar dagelijkse routines komen we beetje bij beetje meer over haar te weten. Het uitgekiende speelfilmdebuut van documentairemaker Cyril Mennegun maakt emoties tastbaar in bedrieglijk terloopse, soms schilderachtige scènes. Zoals het zwarte metaal van de Volvo zijn omgeving weerkaatst, zo wordt Louise opgeroepen vooral haar representabiliteit in stand te houden.
Sterren: ****

15 mei
Django Unchained (Quentin Tarantino)
Na zich als plaatsvervangend wreker te hebben opgesteld voor mishandelde vrouwen (Kill Bill, Death Proof) en onderdrukte Joden (Inglourious Basterds), komt Tarantino in zijn nieuwste cinemabloedbad op voor negentiende-eeuwse Amerikaanse slaven. Foxx is bevrijde slaaf Django, die met behulp van een Duitse premiejager (Waltz) zijn vrouw wil bevrijden uit de klauwen van een sadistische plantage-eigenaar (DiCaprio). Thematisch gewaagde, cartoonesk-gruwelijke spaghettiwestern is opvallend rechttoe rechtaan verteld, met enkele briljante maar ook minder geslaagde scènes . Hoogtepunt is de wrang-komische bijrol van Samuel L. Jackson als valse huisslaaf.
Sterren: ****

Almanya - Willkommen in Deutschland (Yasemin Samdereli)
Sympathieke multicultikomedie over kinderen en kleinkinderen van eerste generatie gastarbeiders in Duitsland. De film maakt handig gebruik van archiefmateriaal en zoomt niet in op de cliché-problemen van Turken in Duitsland, maar op universele familieverhalen. Omdat Samdereli wilde dat ook het Duitse publiek zich met de Turkse familie kon identificeren, spreekt de eerste generatie Turken Duits, terwijl de Duitsers een soort brabbeltaaltje spreken. Ongeveer zoals Charlie Chaplin deed in The Great Dictator.
Sterren: ***

21 mei
Jagten (Thomas Vinterberg)
Engelachtige peuter Klara voelt zich afgewezen door crècheleider Lucas, de beste vriend van haar vader, en claimt dat hij haar misbruikt heeft. Waarna de wereld van Lucas (opvallend kwetsbaar gespeeld door Mikkelsen) instort. Festen-regisseur Vinterberg – na Submarino twee jaar geleden weer helemaal terug – blijft dicht bij Lucas en laat in volledig geloofwaardige (en daarmee uiterst ongemakkelijke) stappen zien hoe zijn vrienden hem langzaam maar zeker wegduwen. Mikkelsen werd dankzij zijn aangrijpende vertolking in 2012 in Cannes uitgeroepen tot beste acteur.
Sterren: ****

Reality (Matteo Garrone)
Na de harde maffiafilm Gomorra komt regisseur Matteo Garrone met heel andere kost. Het komische drama Reality gaat over visverkoper Luciano, die er heilig in gelooft dat hij uitverkoren is om in het Big Brother-huis terecht te komen. Intelligente kijk op de aantrekkingskracht van reality-tv op de 'gewone man'. Minpuntje: de blijmoedige domheid van Luciano is hoe langer de film duurt steeds moeilijker te verdragen. Winnaar van de Grote Juryprijs in Cannes.
Sterren: ***

Paradies Liebe (Ulrich Seidl)
Teresa is een alleenstaande, middelbare Oostenrijkse huisvrouw die op strandvakantie naar Kenia gaat. Of ze wist wat ze daar zou aantreffen laat de film in het midden, maar voor ze het weet is Teresa omringd door 'beach boys'. Die haar spulletjes proberen te verkopen, excursies, en bovenal zichzelf. De kracht van Paradies: Liebe is dat Seidl geen daders of slachtoffers aanwijst. Teresa gebruikt de 'beach boys' en die gebruiken op hun beurt Teresa. In Seidls universum is iedereen slachtoffer én dader. Eerste in de Paradies-trilogie. Andere delen: Glaube en Hoffnung.
Sterren: ****

29 mei
Chasing Mavericks (Michael Apted, Curtis Hanson)
Jay Moriarty was een engel, als we de filmadaptatie van zijn jonge jaren mogen geloven. Niet alleen schreef hij surfgeschiedenis door als zestienjarige de mythische Mavericks- golven nabij zijn woonplaats in Californië te bedwingen, maar tussen zijn loodzware trainingsregime door zorgde hij ook nog eens voor zijn werkloze moeder . Deze heiligverklaring is de makers van Chasing Mavericks uiteindelijk vergeven , want ondanks alle zoetsappigheden en Disney-elementen is de film een energieke , inspirerende ode aan Moriarty’s levenslust geworden. Kippenvel gegarandeerd.
Sterren: ***

advertentie