Binnenkort op dvd: november

De interessantste dvd-releases van de komende maand

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases in de maand november.

5 november

Kapringen (Tobias Lindholm)
Wanneer een schip wordt overvallen, is het aan de kok om de boel te redden. Nee, we hebben het niet over de actiehit Under Siege - deze kombuis is niet het domein van ex-militair Steven Seagal, maar gewoon van een doodsbange kok, vertolkt door Pilou Asbæk. Die kennen we van de Deense dramaserie Borgen, net als medehoofdrolspeler Malling en regisseur/ scenarist Lindholm. Uiterst sober en geloofwaardig wordt verbeeld hoe een moderne piratenaanval verloopt: met veel dreiging, onzekerheid en maandenlange onderhandelingen. Zenuwslopende arthouse-thriller.
Sterren:
****

Frances Ha (Noah Baumbach)
De 27-jarige Frances is een moderne New Yorkse danseres met de speelsheid van een vlinder en de elegantie van een ladder . Met haar hartsvriendin Sophie deelt ze een appartement, 'als een lesbisch koppel dat geen seks meer heeft'. Maar dan verhuist Sophie om haar eigen weg te vinden, waarna Frances dankzij vele verhuizingen alle hoeken van New York ziet. Speelse, bitterzoete komedie over modderende 'millennials', geschreven door hoofdrolspeelster Greta Gerwig, samen met Noah Baumbach (Greenberg), die ook regisseerde.
Sterren:
***

7 november

Io sono Li (Andrea Segre)
Shun Li wordt door mensensmokkelaars naar een klein eiland in de Lagune van Venetië gestuurd. Als bardame van de plaatselijke 'osteria; ontmoet ze weduwnaar Bepi, bijgenaamd 'de poëet'. Verwante zielen blijken ze te zijn, ontheemde romantici, maar de vriendschap die ontstaat wordt met xenofobe argusogen aanschouwd door zowel Bepi's vrienden als de gangsters die over Shun Li's lot beslissen. Prachtrol van Zhao Tao, de muze van regisseur Jia Zhangke (Still Life), als baken van optimisme en levensvreugde .
Sterren: ****

19 november

Pieta (Kim Ki-duk)
Een ijskoude, sadistische jongeman zorgt er in de achterbuurten van Seoul weinig zachtzinnig voor dat arme krabbelaars hun schulden voldoen. Uiterlijk onbewogen breekt hij hun botten, zodat de verzekeringspremie kan worden geïnd. Zijn routineuze leven raakt uit het lood als een mooie vrouw zich aan hem opdringt. Zij is zijn moeder, zegt ze. Hij heeft zo zijn methodes om uit te vinden of ze de waarheid spreekt. Op het festival van Venetië werd Pieta bekroond met de Gouden Leeuw, de prijs voor de beste film.
Sterren: ****

26 november

Mud (Jeff Nichols)
Mud is het aangrijpende verhaal van de 14-jarige Ellis (met autoriteit gespeeld door de jonge Tye Sheridan), die samen met zijn vriend Neckbone (Jacob Lofland) op een eilandje in de Mississippi de mysterieuze zwerver Mud (Matthew McConaughey) aantreft. Wat volgt zijn avonturen die Ellis ’ kijk op het leven en de liefde ingrijpend zullen veranderen. Epische film van de jonge Amerikaanse regisseur Nichols, die in 2011 doorbrak met de apocalyptische thriller Take Shelter. Mud is veel optimistischer dan zijn voorganger en was in 2012 geselecteerd voor de prestigieuze hoofdcompetitie van het Cannes filmfestival.
Sterren: ****


The Act of Killing
(Joshua Oppenheimer)
In Indonesië werden in 1965 en 1966 meer dan een miljoen 'communisten' vermoord door paramilitaire groeperingen. Een van de leiders van zo'n moordcommando was Anwar Congo. Hij is nooit berecht voor de moorden en kijkt er met een zekere trots op terug. Regisseur Oppenheimer vroeg Congo de moorden van toen na te spelen. De krasse zeventiger, groot liefhebber van Amerikaanse films, accepteerde en koos verschillende genres waarin hij zijn herinneringen verwerkte. Wat regelmatig surrealistische scènes oplevert. Onthutsend, hartverscheurend en absoluut onmisbaar.
Sterren: *****

advertentie