Binnenkort op dvd: oktober

De interessantste dvd-releases van de komende maand

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases in de maand oktober.

3 oktober

Die Wand (Julian Pölsler)
Wanneer de naamloze protagoniste van Die Wand in het jachthuis van vrienden verblijft en deze na een uitstapje niet terugkeren, gaat ze op onderzoek uit. En stuit op een onzichtbare wand waarachter vrijwel alle leven is opgehouden. Martina Gedeck geeft, subtiel geleidelijk transformerend, gestalte aan wellicht de laatste mens op aarde. Liefdevolle adaptatie van de gelijknamige roman is bewonderenswaardig monument voor schrijfster Marlen Haushofer (1920-1970), maar mist de diepte van het briljante boek. Verzorgde 'Scope-fotografie kadert existentiële thematiek in imposante berglandschappen.
Sterren: ***

Oh Boy (Jan Ole Gerster)
Charmant tragi-ironisch debuut in zwart-wit, over de omzwervingen van een gesjeesde Duitse twentysomething rechtenstudent door Berlijn. Met zijn existentiële gelanterfant, voorliefde voor Franse auto's , Ray-Ban-zonnebrillen, jazz en nonchalante straatbeelden, lonkt Oh Boy naar de Parijse films van de nouvelle vague, of het swinging London van de jaren zestig . Als bezwaar valt aan te voeren dat sommige scènes wat clichématig zijn en het geheel zo licht verteerbaar dat het weer snel vervlogen is.
Sterren : ***

14 oktober

Only God Forgives (Nicholas Winding Refn)
Extreem bloederige wraakfilm over Amerikaanse boksschoolhouder annex drugsdealer (Ryan Gosling), die moord op zijn broer moet wreken van zijn dominante moeder (Kirsten Scott Thomas) en zo tegenover Thaise politie-inspecteur (=God!) komt te staan. Deel drie in trilogie over zwijgzame, mythische wrekers (na One Eye in Valhalla Rising en ' Driver' in Drive) moet het vooral van sfeer en stijl hebben, maar slaat na de zoveelste bloederige actie beetje dood (no pun intended). Ondanks te veel slow motion en koele blikken van Gosling alleen al de moeite waard om Scott Thomas' heerlijke mother from hell.
Sterren: ***
Extra's:
Interview met de regisseur Nicolas Winding Refn (12 min.); Behind the scenes (23 min.); Audiocommentaar van de regisseur.

15 oktober

The Iceman (Ariel Vromen)
Rauw-realistische biopic over Richard Kuklinski, huurmoordenaar voor de maffia in New Jersey, die in de jaren zeventig en tachtig meer dan honderd mensen vermoordde. Wat hij al die tijd voor zijn voor vrouw en twee dochters verborgen wist te houden. Het nogal eendimensionale script - we volgen Kuklinski over een periode van jaren, maar komen zo goed als niets over hem te weten - wordt leven ingeblazen door het fantastische, driedimensionale acteren van Michael Shannon (Take Shelter). Ook mooie bijrollen voor Winona Ryder (als Kuklinski's vrouw) en Ray Liotta (maffiabaas Roy Demeo).
Sterren: ****

22 oktober

In Another Country (Hong Sang-soo)
In een pension in de Zuid-Koreaanse badplaats Mohang begint een filmstudente aan een script: een drieluik waarin het draait om een flirterige Franse toeriste, gespeeld door de Franse ster Isabelle Huppert. In en rond het pension ontmoet zij onder anderen een oudere, overspelige Koreaanse regisseur, diens hoogzwangere, wantrouwige vrouw en een jonge, aantrekkelijke strandwacht. Frisse, lichtvoetige film over de liefde, zomerzotheid en jaloezie; over cultuurverschillen en taalbarrières. En over het medium zelf; de acteurs krijgen alle ruimte om te improviseren.
Sterren: ***

23 oktober

The Last Elvis (Armando Bo)
Bitterzoete schets van het leven van Carlos Gutiérrez (John McInerny), een Elvis-imitator in Buenos Aires, die langzaam zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. Armando Bo debuteert als liefdevolle regisseur met een fijn oog voor detail. Hij zit de hoofdpersoon door middel van close-ups dicht op de huid en trekt het troosteloze van Carlos' leven door in een stijl van groezelige shots en een grauw kleurenpalet. McInerny acteert zoals zijn personage imiteert, vol prachtige nuances.
Sterren: ****

 

advertentie