De man van acht miljard

Vrijdag op tv: Cast Away

, Jelle Schot

Aan het eind van 2013 uitten we onze bewondering voor een ster van wie een film op tv verscheen. Deze keer: Tom Hanks.

In de filmbijlage van de VPRO-kerstgids van 2013 vindt u columns over de grootste filmsterren uit heden en verleden. Acteurs en actrices die werden geroemd om hun dashing good looks en hun magische charisma.
Tom Hanks is niet zo'n acteur. Geen zwijmelend tienermeisje dat ooit zijn poster boven haar bed heeft gehangen. En toch is hij, afgaande op wat al zijn films door de jaren heen bij elkaar hebben opgebracht, de meest succesvolle filmster aller tijden. De teller staat inmiddels op ruim acht miljard dollar wereldwijd.
Ook in deze kerstperiode is Hanks weer meermaals op de buis te zien, onder meer in Splash, zijn eerste bioscoophitje uit 1984, waarin hij verliefd wordt op een zeemeermin. Geen hoogvlieger, maar een amusant inkijkje in hoe het allemaal begon.
Van komische love-interest in Splash groeide hij langzaam uit tot een bovengemiddeld drama-acteur. Dat klinkt wat oneerbiedig voor iemand met twee Oscars, maar Hanks is nu eenmaal niet de meest getalenteerde acteur die er is. Wel is hij net als James Stewart, die klassieke filmster waar hij het meest mee wordt vergeleken, alom geliefd. Het is niet voor niets dat tijdschrift Forbes hem in 2006 uitriep als meest betrouwbare celebrity.
Dat verklaart ook gelijk zijn succes. Dat hij niet heel knap of 'fashionable' was vormde naar eigen zeggen zijn redding, waardoor hij alle grote fouten in zijn leven al maakte nog voordat hij beroemd werd.
Een wijze les voor de Miley Cyrussen van de toekomst.