De top 10 van Jelle Schot

De beste films van 2013

, Jelle Schot

1.  La vie d'Adèle
Een monument voor de liefde dat maar weinig gelijken kent, en dus zonder enige twijfel mijn film van het jaar. Ook nu, maanden later , spoken Adèle en Emma nog vrijwel dagelijks door mijn hoofd. 

2. Gravity
Sandra Bullocks survivaltocht door de ruimte bood een overdonderende en volstrekt unieke bioscoopervaring, vooral in IMAX. Een mijlpaal. 

3. Before Midnight
Het eindeloze gekibbel tussen Jesse en Celine is net als in Before Sunrise (1995) en Before Sunset (2004) een acquired taste. Maar voor de fans is dit het absolute hoogtepunt. 

4. La grande bellezza
Grijze heren en opgespoten vrouwen verwikkeld in een lyrische dans van decadentie en onbehagen. Soms te fragmentarisch, maar elk shot is wonderschoon. 

5, Mud
Na Take Shelter verleden jaar wederom een film van Jeff Nichols in deze lijst. Een zinderende 'southern tale' over twee jochies die op een mysterieuze zwerver stuiten. En over de liefde, natuurlijk. 

6. The Act of Killing
Documentaire waarin massamoordenaars op bizarre wijze hun eigen slachtingen en martelpraktijken naspelen. Onvergetelijk, vooral de scène aan het eind waarin één van hen, geconfronteerd met zijn zonden, begint te kotsen. 

7. The Grandmaster
Onevenwichtig en verwarrend portret van kungfu-icoon Ip Man, maar de gracieus gechoreografeerde kungfu-balletten zijn van zo'n grootse schoonheid dat je alle gebreken voor lief neemt. Glorieuze terugkeer van Wong Kar-Wai. 

8. Like Father, Like Son
Kore-eda, de nieuwe Japanse meester van het familiedrama, ontroert wederom met dit onsentimentele portret van een man die eindelijk leert wat het is om een goede vader te zijn. 

9. Pieta
Kim Ki-duk verenigt andermaal poëzie en sadistisch geweld. Een pijnlijke en onthutsende wraakfilm, zo worden ze enkel in Zuid-Korea gemaakt. 

10. This is the End
Hier had tevens het ondergewaardeerde Zero Dark Thirty kunnen staan, maar er mag ook wel eens gelachen worden. En dit was zonder meer de leukste film van het jaar.

advertentie