De top 10 van Rick de Gier

De beste films van 2013

, Rick de Gier

1. Before Midnight
In het derde snapshot van geliefden Jesse en Celine blijken romantiek en idealisme vervangen door gezinsperikelen en midlifecrises. Prachtfilm vol levensechte dialogen maakt extra indruk als deel van uniek geheel . Op naar film vier. 

2. The Act of Killing 
Het kwaad krijgt een beangstigend menselijk gezicht in deze docu die je van de ene verbazing in de andere doet vallen. 

3. Gravity
Visueel overweldigend spektakel. Meer verlang je soms niet in de bioscoop.  

4. Short Term 12
Gedramatiseerd inkijkje in een jeugdzorginstelling blinkt niet per se uit in originaliteit, wel in nuance, humor en menselijkheid . 

5. La grande bellezza
Sorrentino’s portret van decadent Rome kan net niet tippen aan inspiratiebron La dolce vita, maar bruist op geheel eigen wijze van leven, schoonheid en melancholie. 

6. Inside Llewyn Davis
Geen DWDD-praktijken bij de Coens: de folksongs in deze sfeervolle, prettig meanderende tragikomedie krijgen alle ruimte. En ze klinken prachtig.  

7. The Master
Op hypnotiserende wijze speelt Joaquin Phoenix het zoveelste Anderson-personage dat wanhopig tracht het gat in z’n ziel te dichten . De film zelf is nogal abstract, maar blijft consequent fascineren. 

8. Wadjda
Bescheiden vertelling over girlpower in Saoedi-Arabië ontroert evenzeer door de inhoud als door de achtergrond: regisseuse Al-Mansour overwon talloze obstakels om als eerste Saoedische vrouw een speelfilm te maken. 

9. La vie d’Adèle 
Veelgeprezen zoektocht van een jonge vrouw naar haar seksuele identiteit is mij iets te overdadig (qua lengte, tranen en seks), maar de hoofdrol van Adèle Exarchopoulos is absoluut indrukwekkend. 

10 . Safety Not Guaranteed
Charmante, originele indiefilm rond een zelfverklaarde tijdreiziger, vol frisse humor en personages.

advertentie