Plattelandshorror

SF-serie Under the Dome

, Nick Boers

Waarom kleine Amerikaanse steden beter vermeden kunnen worden.

De sheriff is door en door corrupt, de buurvrouw verbergt lijken onder haar zorgvuldig onderhouden gardenia’s of het paranormale is normaal: in kleine Amerikaanse steden lijkt altijd iets mis te zijn. Denk alleen al aan het beruchte Twin Peaks, Washington (Twin Peaks), waar in 1990 de jonge Laura Palmer op brute wijze werd vermoord. Geheim na geheim werd daarop Sacha Polak Pablo Picasso, Les Demoiselles d’Avignon (1907) ontrafeld in het op het eerste gezicht onschuldige stadje.

Iets dergelijks gebeurde in Haplin, Minnesota (Happy Town), waar zeven mensen op al dan niet magische wijze verdwenen. Of in Trinity, South Carolina (American Gothic), waar de sheriff niet alleen corrupt bleek, maar daadwerkelijk gevoed door satanische krachten. De duistere machten zijn nooit ver weg in small town Amerika: de kleine stad Sunnydale, Los Angeles (Buffy the Vampire Slayer) lag zelfs op een letterlijke ‘Helmond’ (en dan niet het plaatsje in Brabant, hoewel wellicht even gevaarlijk).

Niemand is in de plattelandssteden van de Verenigde Staten te vertrouwen; niet de briljante wetenschappers van Eureka, Oregon (Eureka), noch de sprookjesachtige figuren in Storybrooke, Maine (Once Upon a Time). Vermijd boven alles de vriendelijk lachende Norman Bates en zijn motel in White Pine Bay, Oregon (Bates Motel).

Een nieuwe toevoeging in de Lonely Planet van abnormale Amerikaanse steden zien we vanavond bij sbs 6: Chester’s Mill, Maine (Under the Dome). Deze plek ontlopen is gelukkig vrij eenvoudig: Chester’s Mill is omringd door een ondoordringbare koepel. Deze koepel is wel onzichtbaar, waardoor ramptoeristen zich nog kunnen verkneukelen aan de bewoners, die ineens moeten leren leven in een wereld zonder internet, mobiele telefonie en – niet onbelangrijk – beperkte voedsel- en medicijnvoorraden. Vervangend burgemeester ‘ Big Jim’ Rennie is daarbij net een haai in een heel kleine visvijver, om nog maar te zwijgen over zijn psychopathische zoon Junior.

Welke mysterieuze machten verantwoordelijk zijn voor de koepel blijft ook een raadsel . Zijn het terroristen, God of toch buitenaardse wezens? Het antwoord ligt waarschijnlijk ergens in Bangor, Maine, een stad waar men het beste in een grote boog omheen kan reizen. Zelfs het meest geharde paranormale kwaad kan tenslotte niet tippen aan de verbeelding van Under the Domebedenker en bekendste inwoner Stephen King. 

advertentie