Southern star

Dinsdag op tv: Bad Santa

, Vincent Moritz

Aan het eind van het jaar uiten we onze bewondering voor een ster van wie een film op tv verschijnt. Vandaag: de duister-humoristische Billy Bob Thornton

Le bonheur est dans le sud, prijkt op een gevelsteen van een schilderachtig pandje aan de rand van de oude haven van Marseille. Het geluk is in het zuiden. Het is een gekoesterde boodschap in Europa. Het zuiden roept beelden op van het goede leven, van zon en rust.
Hoe anders is dit in de Verenigde Staten, waar The South vooral wordt afgeserveerd als achtergesteld, bekrompen en armoedig. 'Amerika heeft toevallig wel een groot deel van z’n literatuur en zo'n beetje alle oorspronkelijk muziek aan de South te danken', was de repliek van southern filmster Billy Bob Thornton aan het begin van zijn acteercarrière, als hij weer eens werd uitgelachen vanwege zijn accent.
Billy Bob. Geen naam allitereert beter. Het is de southern geuzennaam voor de dubbele voornaam William Robert. Billy Bob, zoon van Billy Ray (William Raymond ), besloot zijn afkomst te omarmen en brak in 1996 door als scenarist, regisseur en acteur met Sling Blade. Daarin speelt Thornton een licht verstandelijk gehandicapte man die jaren na de moord op zijn moeder en haar vriend wordt vrijgelaten uit een psychiatrische kliniek. De plaats van handeling is Thorntons geboortegrond in Arkansas en de dramatische en tegelijkertijd duister humoristische sfeer die hij wist te treffen, werd zijn handelsmerk met uitschieters als The Man Who Wasn’t There en Monster’s Ball. “Volgens mijn vrienden ben ik een southern Woody Allen- personage”, aldus Billy Bob. Een treffende beschrijving voor de beschonken winkelcentrum-Kerstman die bescheiden grootheid Billy Bob neerzet in de gitzwarte komedie Bad Santa.

Bad Santa is dinsdag 24 december om 20.30 uur te zien op Veronica.

(Deze column verscheen ook in het dubbeldikke eindejaarsnummer van de VPRO-gids.)

advertentie