Tijdens het WK staat je televisie bol van het spectaculaire voetbal. Helaas eindigt niet elke wedstrijd in 1-5, met een door de lucht vliegende Van Persie als knallend hoogtepunt. Cinema.nl bespreekt daarom de opmerkelijkste voetbalfilms. Voor als je even géén zin hebt in Honduras – Zwitserland.

Aflevering 2: Bend It Like Beckham (GB, 2002)
Regie: Gurinder Chadha
Met: Keira Knightley, Parminder Nagra

De grootste passie van de achttienjarige Jess is voetbal. Iedere vrije minuut trapt ze een balletje in het park en thuis voert ze lange gesprekken met (posters van) David Beckham. Zeer tegen de zin van haar traditionele Indiase ouders sluit Jess zich met behulp van hartsvriendin Jules, stiekem aan bij een vrouwenelftal.

De bal in beeld
Door een snelle montage en de camera laag bij de bal te houden lijkt het tempo van het voetbal hoog. De kekke deuntjes onder de scènes  doen de rest. Wel is een schot erg vaak, of eigenlijk altijd, in tweeën geknipt zodat de bal netjes in het doel belandt. Toch moeten Knightley en Nagra ook geoefend hebben want in de korte dribbelshots zijn de actrices de baas over de bal. Bend It Like Beckham bewijst dat vrouwenvoetbal op film er net zo spannend uit kan zien als de mannenvariant.

Is de voetbalfilm een voetbalfilm?
Niet echt. Hoewel hoofdpersoon Jess leeft voor het voetbal, zijn de scènes waarin het daadwerkelijk wordt gespeeld schaars. Eerder gaat de film over de botsing tussen twee culturen. Leuk is de simpele moeder van Jules, bijvoorbeeld als ze de Indiase Jess ontmoet: ‘You know, I cooked a lovely curry the other day.’

Beste voetbalwijsheid
‘Just because I wear trackies and play sports does not make me a lesbian!’ – Keira Knightley

Spot de sporter
Helaas geen bekende voetballers in deze film. Wel een stukje Manchester United – Anderlecht aan het begin (uit 2000: 5-1) en aan het einde van de film wordt “Beckham” in de verte gespot. De Hounslow Harriers, het team waarin Jess speelt, bestaat overigens wel uit professionele voetballers.

Trivia
In het originele script zouden Knightley en Nagra eigenlijk een lesbisch stel spelen. Regisseuse Chadha schrapte de romance uit angst voor controverse.

Bend It Like Beckham is de eerste Westerse film die is uitgezonden in Noord- Korea.

Klik hier voor het overzicht van de WK-serie