WK-serie: De bal in beeld

Aflevering 5: Shaolin Soccer

, Daan Kuys

Tijdens het WK staat je televisie bol van het spectaculaire voetbal. Helaas eindigt niet elke wedstrijd in 1-5, met een door de lucht vliegende Van Persie als knallend hoogtepunt. Cinema.nl bespreekt daarom de opmerkelijkste voetbalfilms. Voor als je even géén zin hebt in Honduras – Zwitserland.

Aflevering 5: Shaolin Soccer (HK, 2001)
Regie: Stephen Chow
Met: Stephen Chow, Wei Zhao, Yat-fei Wong

Shaolin Soccer is een komische kungfu-voetbalmusical uit Hong Kong waarin Stalen Been ( Chow) voetbal wil combineren met kungfu. Samen met zijn broers, onder wie Stalen Shirt en Gebogen Been, en een aan lager wal geraakte voetbalcoach beginnen ze een voetbalteam dat uiteindelijk doorstoot tot de strijd om de Supercup van Azië.

De bal in beeld
Met verwijzingen naar The Matrix en Bruce Lee-films, maar ook naar Saving Private Ryan zijn de voetbalscènes in Shoalin Soccer veelzijdig en erg vermakelijk. Spelers vliegen door de lucht, kungfu-trappen worden gretig uitgedeeld en doelmannen worden met wervelwind en al door het doel geblazen. Voor iedereen die zich altijd al had afgevraagd hoe een kungfu-voetbalmusical eruit zou zien. Zo dus.

Is de voetbalfilm een voetbalfilm?
Van alle voetbalfilms gaat Shaolin Soccer misschien wel het meeste over voetbal . Het tweede deel van de film bestaat bijna alleen maar uit knock-out-wedstijden . De overdaad aan absurde elementen die met het voetbal gecombineerd worden, houden Shaolin Soccer lekker fris én grapppig.

Beste voetbalwijsheid
‘We came here to play soccer, not to fight a war ’ – Stalen Been Sing
‘This game is war’  - Gouden Been Fung

Spot de sporter
In de Italiaanse versie worden alle hoofdpersonen nagesynchroniseerd door voetballers uit de Italiaanse competitie: Vincent Candela, Marco Delvecchio, Sinisa Mihajlovic, Giuseppe Pancaro, Angelo Peruzzi en Damiano Tomassi.

Trivia
Shaolin Soccer wordt gesponsord door Puma en dat is te zien. Alle tegenstanders dragen Puma voetbalschoenen en Pumakleding. Als klap op de vuurpijl verandert een schot in de finale in een Puma-vormige vuurbal.

In de film verliest de doelman van de tegenstander al zijn kleren vanwege de kracht van een schot. In de Amerikaanse versie blijft de onderbroek van de doelman echter zitten.

Klik hier voor het overzicht van de WK-serie.

advertentie