WK-serie: De bal in beeld

Aflevering 7: Looking for Eric

, Daan Kuys

Het WK in Brazilië laat tot nog toe weinig te wensen over. Zelfs de nul-nul-wedstrijden zijn om te smullen . Nu de knock-outrondes zijn begonnen vallen er echter gaten in het dagelijkse voetbalritme. Cinema.nl bespreekt daarom de opmerkelijkste voetbalfilms. Voor een avondje voetbal, zónder nachtelijke verlenging.

Aflevering 7: Looking for Eric (GB/B/F/I/SP, 2009)
Regie: Ken Loach
Met: Steve Evets, Eric Cantona, Stephanie Bishop

De suïcidale postbode Eric Bishop krijgt tijdens een hopeloos moment visioenen van zijn voetbalidool Eric Cantona  en klimt dankzij zijn levenslessen langzaam uit de put, richting vrouwlief en aanverwant levensgeluk.

De bal in beeld
Looking for Eric draait niet zozeer om de bal in beeld , als wel om Eric Cantona, de voetballer in beeld. Een aantal prachtige doelpunten uit zijn tijd bij Manchester United komt voorbij, maar vooral de mystieke wijsheden (‘to surprise your opponent, first you have to surprise yourself’) die Cantona uitkraamt, trekken veel aandacht.

Is de voetbalfilm een voetbalfilm?
Looking for Eric gaat niet om voetbal maar om de wisselwerking tussen Eric Bishop en Cantona. Daarbij staat vooral Bishop met z’n dagelijkse problemen centraal. Toch blijf je ook kijken voor de charismatische Cantona, om te ontdekken wat voor figuur dat nu eigenlijk is.

Trivia
Behalve imponerend was Cantona ook een driftkikker. In 1995 kreeg Cantona een rode kaart tijdens een wedstrijd tegen Crystal Palace. Op weg naar de spelerstunnel, gaf hij een supporter in het publiek een kungfu-trap en een paar stompen, nadat deze hem had uitgescholden. Cantona werd veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en mocht acht maanden niet voor Manchester United spelen.

Beste voetbalwijsheid
Op een persconferentie, waar Cantona van z’n advocaten uitleg moest geven over het incident, zei hij: ‘when the seagulls follow the trawler, it’s because they think sardines are thrown into the sea’

Later gaf hij toe dat de uitspraak niets betekende, en hij de journalisten ‘slechts een spiegel voor wilde houden.’

Spot de sporter
In Looking for Eric zien we archiefbeeld van spelers uit het Manchester United-team in 1995: Eric Cantona, David Beckham, Andy Cole, Paul Scholes, Ryan Giggs, Denis Irwin, Gary Pallister, Brian McClair, Karel Poborsky en Nicky Butt.

Klik hier voor het overzicht van de WK-serie.

advertentie