WK-serie: De bal in beeld

Aflevering 8: Goal of the Dead

, Daan Kuys

Het WK in Brazilië loopt op z’n einde en Nederland ligt uit het toernooi. De vraag rijst of Oranje de troostfinale eigenlijk nog wel moet spelen. Het zou te pijnlijk zijn en ‘de jongens’ willen graag naar huis. Cinema.nl bespreekt daarom de laatste opmerkelijke voetbalfilm. Voor als je klaar bent met het WK, maar nog wel graag naar voetbal kijkt.

Aflevering 8: Goal of the Dead (F, 2014)
Regie: Thierry Poiraud & Benjamin Rocher
Met: Alban Lenoir, Charlie Bruneau en Tiphaine Daviot

De plaatselijke voetbalclub van Caplongue mag het in een bijzondere wedstrijd opnemen tegen Paris Olympic, een club uit de hoogste divisie. Terwijl de amateurs zich kranig verzetten tegen de professionals, zorgt een epidemie ervoor dat de spelers en toeschouwers veranderen in bloeddorstige zombiehooligans.

De bal in beeld
De combinatie van een voetbal- en een zombiefilm zorgt in Goal of the Dead letterlijk voor afbraakvoetbal. Zo worden hoofden als voetbal gebruikt. En Luìs Suarez was als bijtertje in deze film totaal niet opgevallen. Voetbalhoogstandjes hoef je hier niet te verwachten, maar het mistige veld en grauwe tribunes doen denken aan een voorronde Europa League-wedstrijd tegen FC Dnipro Dnipropetrovsk, wat ook zo z’n charme heeft.

Is de voetbalfilm een voetbalfilm?
Half. Hoewel Goal of the Dead om een voetbalwedstrijd draait, bestaat een groot deel van de film uit klassieke zombieachtervolgingen. Het voetbal zelf is niet van wereldniveau. Wel laat de zombievoetbalfilm soms treffend de overeenkomsten zien tussen de twee genres. Bijvoorbeeld wanneer twee overlevenden als afleidingsmanoeuvre de plaatselijke voetbalclub beledigen, en vervolgens de horde zombiehooligans achter zich aan krijgen.

Beste voetbalwijsheid
‘Er zijn rellen, ze steken auto’s in de fik’ – Sam Llorit
‘Logisch met zo’n scheids ’ – Chlèo

Spot de sporter
Helaas geen bekende voetballers in Goal of the Dead. Zelfs de Parijse voetbalclub Olympique de Paris is fictief.

Trivia
Acteur en hoofdrolspeler Alban Lenoir had voor deze film nog nooit gevoetbald. Hij ging op zaalvoetbal om het te leren.

Het budget van 4,4 miljoen werd voor een groot deel besteed aan de bloederige visuele effecten. Met succes.

De visuele effecten in Goal of the Dead

Klik hier om de eerdere afleveringen te bekijken.

advertentie