De tiende editie van One Night Stand

Een overzicht van de vertoonde titels

, Cecile Elffers

One Night Stand is een project van de VPRO, NTR en Vara, waarin talentvolle nieuwe makers een televisiefilm van vijftig minuten mogen maken. Dit is de tiende editie. Van zondag 4 oktober t/m vrijdag 9 oktober is er iedere avond een One Night Stand op NPO 3.

Een goed leven
Regie Aaron Rookus, scenario Saskia Diesing en Aaron Rookus. Met Ariane Schluter, Jonas Smulders en Mattias van de Vijver.

Een goed leven begint een beetje zoals Woody Allens Blue Jasmine (2013): kakmadam raakt alles kwijt als haar man vanwege financiële problemen zelfmoord pleegt. Deze Helen (Ariane Schluter) trekt noodgedwongen in de studentenkamer van haar dochter Floor (Sigrid ten Napel), die op reis is. Daar ontwikkelt Helen een bijzondere relatie met huisgenoot Joeri (Jonas Smulders), die zichzelf als homo-escort verhuurt. Het onwaarschijnlijke duo draagt de film met verve. Twee Gouden Kalf-nominaties: voor Aaron Rookus (Beste televisiedrama) en Ariane Schluter (Beste actrice televisiedrama).
Zondag, NPO 3, 22.30-23.25 uurPatagonia
Regie Flynn von Kleist, scenario Lenina Ungari. Met Zoë Thielemans, Maarten Ketels en Zeger Devillé.

Twintigers Mike en Stella reizen met hun vijfjarige zoontje van stad naar stad, levend van diefstal en kleine baantjes. Hun romantische ideaal is uiteindelijk naar Patagonië te gaan, maar krijgen ze dat ooit voor elkaar? Stella begint aan hun levensstijl te twijfelen, al verdedigt ze die met vuur tegenover de buitenwereld: ‘Nieuwe ervaringen maken dat je leeft. Herhaling, da’s de dood!’ Mooi gespeeld inkijkje in een ongewoon gezin op drift.
Maandag, NPO 3, 22.50-23.50 uurGeen koningen in ons bloed
Regie Mees Peijnenburg, scenario Bastiaan Kroeger en Mees
Peijnenburg. Met Jonas Smulders, Olivia Lonsdale en Malou Gorter.

Schitterde Jonas Smulders vorig jaar nog in One Night Stand Ketamine, in de lichting van 2015 doet hij zelfs twee keer mee: naast in Een goed leven ook in Geen koningen in ons bloed, waarvoor hij een Gouden Kalf-nominatie (Beste acteur televisiedrama) kreeg. De film zelf werd ook genomineerd, als Beste televisiedrama. Geen koningen in ons bloed draait om de door Smulders gespeelde Tomas (17) en zijn zusje Naomi van vijftien (rijzende ster Olivia Lonsdale), die hun jeugd doorbrengen in instellingen en pleeggezinnen. Indringend portret van een broer en zus die uiteindelijk niemand meer vertrouwen behalve elkaar.
Dinsdag, NPO 3, 22.55-23.50 uurWildflowers
Regie Alieke van Saarloos, scenario Anne Hofhuis. Met Dette
Glashouwer, Suzan Boogaerdt en Marcel Faber.

De plot klinkt een beetje als een lesbische Bouquet-roman: Friese huisvrouw wordt door spannende vrijbuitster ingewijd in de vrouwenliefde. Maar door de spaarzame dialogen, de mooie beelden van het Friese platteland en de sterke hoofdrol van Dette Glashouwer is Wildflowers toch nog wel een aardige film geworden. Wat te doen als je vertrouwde leventje van het ene op het andere moment op zijn kop staat?
Woensdag, NPO 3, 22.35-23.30 uurDe lange nasleep van een korte mededeling
Regie Joppe van Hulzen , scenario Joppe van Hulzen en Magne van den Berg. Met Porgy Franssen, Maria Kraakman, Matteo van der Grijn en Bram Coopmans.

Deze One Night Stand is een verfilming van een toneelstuk en dat zie je, maar het stoort geen moment. Het personeel van een wellnesscentrum raakt totaal de weg kwijt wanneer één medewerker (Matteo van der Grijn) terloops laat vallen dat hij misschien zijn baan wil opzeggen. Het rare, unheimliche decor – een wellnessoord dat er eerder uitziet als een bunker – doet in combinatie met de absurde dialogen denken aan films van Alex van Warmerdam en Aki Kaurismäki. Gouden Kalf-nominatie voor Porgy Franssen (Beste acteur televisiedrama).
Donderdag, NPO 3, 23.25-0.20 uur

 
De leerling
Regie en scenario Rutger Veenstra. Met Halina Reijn, Thijs Boermans en Ali Ben Horsting.

In De leerling speelt Halina Reijn de getrouwde docente Lana, die gevoelens krijgt voor haar zeventienjarige leerling Benny en daardoor haar leven ziet ontsporen. Wie geïntrigeerd is door dit gegeven kan misschien beter nog eens Notes on a Scandal (2006) bekijken, want helaas zijn beide hoofdpersonages in De leerling vanaf het begin volstrekt ongeloofwaardig. Docente Lana, steevast gekleed in jarenvijftigrok en -bloes, komt zelfs onbedoeld komisch over. Teleurstellende afsluiter van een verder behoorlijk geslaagd jubileumseizoen One Night Stand.
Vrijdag, NPO 3, 22.15-23.15 uur

advertentie