Gehaald door de Heer

Nieuwe HBO-serie The Leftovers

, Theodoor Steen

De nieuwe HBO-serie The Leftovers heeft een christelijk sausje.

Een vrouw loopt in paniek over straat: haar baby is uit de auto verdwenen. Niemand let op haar; de ontreddering is algemeen, want de baby blijkt niet de enige spoorloos verdwenen persoon te zijn. In de nieuwe hbo-serie The Leftovers verdwijnt namelijk in één klap twee procent van de wereldbevolking. Het hoe en waarom van de plotselinge verdwijning van miljoenen mensen is onduidelijk. Gaat het hier om de Rapture, de ‘Bijbelse Vervoering’?

In charismatische en evangelische kerken gelooft men dat het einde van de wereld voorafgegaan zal worden door de ‘opname’ van oprechte gelovigen in de hemel, waardoor hun de ellende van de eindtijd bespaard blijft. Deze en andere christelijke dogma’s keerden tot voor kort vooral terug in films en boeken voor de conservatiefchristelijke Amerikaanse markt. Bijvoorbeeld de Left behind- boeken van Tim LaHeye en J.B Jenkins zijn in Nederland voornamelijk te vinden in evangelische boekhandels.

Nu lijkt Hollywood het christendom ontdekt te hebben. De Rapture speelde ook al een rol in This is the End. Andere grote Bijbelse films de afgelopen jaren waren Noah en Exodus: Gods and Kings.

The Leftovers heeft grote namen aan zich gebonden. De serie is van hbo, een naam op televisiegebied, en Liv Tyler (Lord of the Rings) en Christopher Eccleston ( Dr. Who) spelen belangrijke rollen. De reeks is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Tom Perrotta (schrijver van Little Children en Election, beide ook verfilmd) en werd geschreven door Damon Lindelof, vooral bekend van de al even spirituele serie Lost. Maar The Leftovers laat, in tegenstelling tot christelijke media, over de ‘vervoering’ veel ruimte voor twijfel en ongeloof. Wij gaan niet met de uitverkorenen mee de lucht in, maar blijven achter op aarde , wij zijn The Leftovers. 

The Leftovers is vanavond te zien op Canvas.

advertentie