Nederlands Film Festival op tv

De programma's van de VPRO

De VPRO doet op NPO 3 verslag van de 35ste editie van het Nederlands Film Festival. Welke programma's zijn er?

Presentatoren Daphne Bunskoek en Tim den Besten geven van maandag 28 september tot en met donderdag 1 oktober elke dag hun eigen verfrissende inkijk in de (film)wereld vanaf het Nederlands Film Festival in Utrecht: om 19. 55-20.30 uur op NPO 3

Ze bespreken in hun dagelijkse journaals wat er dit jaar te beleven is, welke films er draaien en wie er in aanmerking komen voor een Gouden Kalf. En wat betekent het winnen van een Gouden Kalf eigenlijk? Tim gaat op bezoek bij Gouden Kalf-winnaars Georgina Verbaan, Tygo Gernandt, Maarten Heijmans en Michiel Romeyn met de vraag wat het Gouden Kalf voor hen betekent en waar hun gouden beeldje staat

Ook de nieuwe generatie wordt belicht in portretten van jonge en opvallende acteertalenten Jonas Smulders, Olivia Lonsdale, Stijn Taverne en Romi van Renterghem. En verder aandacht voor de specialistische vakgebieden, zoals visual effects, games, animatie en videoclips, die steeds belangrijker worden in de filmwereld.

Alle informatie over het programma en het festival; achtergronden, interviews, filmpjes, trailers, rode lopers, Gala en Gouden Kalveren, is terug te lezen en te zien via www.cinema.nl/nff

Nederlands Film Festival op 3 per dag
Maandag 28 september: in de openingsfilm J. Kessels reizen schrijver Frans Thomése en zijn romanfiguur J. Kessels naar Hamburg in een oude Kamikaze. Daphne stapt bij hen in de auto en vraagt de heren naar hun vriendschap en wat dat betekent voor hun samenwerking.

Dinsdag 29 september: in deze aflevering heeft Daphne een bijzondere ontmoeting met de internationaal zeer vermaarde cameraman en NFF Master Hoyte van Hoytema. Recentelijk draaide hij de nieuwe James Bond film Spectre. Met de spectaculaire sf-film Interstellar plaatst hij zichzelf in de top 5 van meest gevraagde cameramannen ter wereld.

Woensdag 30 september: onder andere een portret van het jonge filmtalent Mees Peijnenburg. Zijn korte film Un creux dans mon coeur is geselecteerd als inzending voor de Oscars en zijn One Night Stand : Geen koningen in ons bloed is genomineerd voor een Gouden Kalf.

Donderdag 1 oktober: Daphne gaat op stap met Sam de Jong, naar het Amsterdam- Noord van zijn jeugd. Hij groeide er op en het decor inspireerde hem tot het maken van zijn film Prins, die zowel in binnen- als buitenland met veel enthousiasme is ontvangen. Hij maakte bovendien de clip Drank & Drugs van Lil’ Kleine en Ronnie Flex, die inmiddels 17 miljoen keer is bekeken.

Het Gala van de Nederlandse Film
De uitzending van Het Gala van de Nederlandse Film is op vrijdag 2 oktober om 20.25 uur, NPO 3. Presentatie: Claudia de Breij. Voorafgaand aan het Gala staan Tim den Besten en Willie Wartaal klaar op de rode loper in Utrecht om de voorbij lopende sterren te prikkelen met kritische vragen en natuurlijk om de glitter en glamour van Nederland te becommentariëren. Verder veel aandacht voor de 5 nominaties voor Beste Film 2015.

 

advertentie