Vlaamse Film Festival

Festivaltips

Van donderdag 7 t/m zondag 10 mei is het Louis Hartlooper Complex in Utrecht de plek voor al het moois wat onze zuiderburen op filmgebied te bieden hebben, tijdens de tweede editie van het Vlaamse Film Festival. Vijf festival tips van VPRO Cinema.

Met dank aan twintig jaar samenwerking
Het Vlaamse Film Festival viert de twintigste verjaardag van het Cultureel Verdrag tussen Vlaanderen en Nederland met de vertoning van de beste Vlaams-Nederlandse coproducties uit die periode. Films die indruk maakten omdat ze rauw en compromisloos zijn, over relevante levensvragen gaan, en worden opgediend met de nodige zwarte humor en pintjes bier. Een mooie mogelijkheid om De helaasheid der dingen of De zaak Alzheimer (weer) in de bioscoop te zien.

Film + talkshow: Ex Drummer
Samen met schrijver Herman Brusselmans en regisseur Koen Mortier kijken we naar de verfilming van Brusselmans’ roman Ex-drummer, waarin drie muzikanten met een handicap op zoek gaan naar een drummer. De film is heerlijk lawaaierig, grof en gewelddadig. Het nagesprek met de schrijver en regisseur zal naar verwachting ook alles behalve saai zijn.

Nieuw werk van jong talent
Gust van den Berghe won met zijn films prijzen op grote internationale filmfestivals, en werd geselecteerd voor Cannes . Zijn nieuwste, Lucifer, is een filmische interpretatie van Vondels gelijknamige treurspel. Regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah gooiden hoge ogen met hun afstudeerwerk Broeders, en openen het festival met hun publieksfilm Image. Regisseur Jonas Govaerts wist voor zijn horrorfilm Welp de geweldige cameraman Nicolas Karakatsanis (o.a. Rundskop) te strikken; griezelig en prachtig, dus .

Alles op een middag
vpro Cinema is partner van het Vlaamse Film Festival en organiseert op zaterdag 9 mei een vpro-middag. Hier zijn drie fraaie producties achter elkaar te bekijken: de moderne klassieker Iedereen beroemd, de korte film In de Naam van de Kater en De Applausman, een documentaire over Antoon de Pauw, de Belgische Applaus Streaker . Met inleiding en q&a door vpro Cinema- journalist Rick de Gier. Kaarten: vpro.nl/evenementen

Vlaanderen thuis
Voor wie niet naar de bioscoop in Utrecht kan: op televisie en internet is er veel Vlaams te vinden. Op npo 2 is de vff-winnaar van vorig jaar, tragikomedie De Maagd van Gent, te zien. Themakanaal npo Cultura pakt het iets breder aan, en vertoont in haar Belgische Filmweekend films uit Vlaanderen en Wallonie. vpro.nl doet online verslag van het vff, en haalt de mooiste tv-programma’s over Vlaanderen uit het rijke vpro-archief.

advertentie