CinemAsia: vier filmtips

Negende editie van Aziatisch filmfestival in Amsterdam

, Jelle Schot

Van dinsdag 1 tot en met zondag 6 maart vindt in de Amsterdamse filmtheaters Kriterion en Rialto de negende editie van het CinemAsia Filmfestival plaats. VPRO Cinema tipt vier titels.

Magistrale documentaire over een 144 jaar oude sake-brouwerij waar de rijstewijn nog op de traditionele manier wordt geproduceerd. Die intensieve werkwijze — alles gebeurt handmatig en op intuïtie — heeft echter ook een keerzijde: elke winter brengen de werknemers zes maanden dag en nacht samen in de brouwerij door, afgezonderd van hun familie. Inspirerend, ontroerend en bovenal op weergaloze wijze in beeld gebracht door de Amerikaans-Japanse regisseur Erik Shirai (van origine cameraman).
Bekijk hier de trailer


Murmur of the Hearts (Hongkong/ Taiwan, Sylvia Chang)Prachtig subtiel drama van hoofdgast Sylvia Chang, waarin broer Nan en zus Mei op jonge leeftijd van elkaar gescheiden worden als hun ouders met slaande ruzie uit elkaar gaan. Worstelend met dezelfde schuldgevoelens leven ze parallel aan elkaar een eenzaam bestaan, maar geen van beiden durft het aan de ander op te zoeken. De wonderschone scène waarin een volwassen Nan in gedachten zijn eigen jeugd bezoekt en zijn moeder confronteert met het verleden moet wel het hoogtepunt van het festival zijn.


Bekijk hier de trailer


The Royal Tailor (Zuid-Korea, Won-suk Lee)


Geen meesterwerk, dit publieksvriendelijke historische drama gesitueerd in de Joseon-dynastie, maar alleen al vanwege de uitbundige kostuums toch meer dan de moeite waard. De plot draait om twee rivaliserende kleermakers die met hun bontgekleurde creaties proberen de koning, een jonge man waarvan verwacht wordt dat hij binnenkort zijn echtgenote zal uitkiezen, te beïnvloeden . Niet te missen voor modeliefhebbers.


Bekijk hier de trailer


SPL 2: A Time for Consequences (China/Hong Kong, Pou-Soi Cheang)Martial arts-liefhebbers weten genoeg als we vertellen dat Tony Jaa de hoofdrol speelt in dit vermakelijke actievehikel. Voor wie niet met de Thaise Muay Thai-held bekend is: sinds films als Ong-Bak (2003) en Tom Yum Gong (2005 ) is hij één van de absolute sterren in het genre, al is hij maar zelden in de bioscoop te zien. Ditmaal geeft hij gestalte aan een Thaise cipier die betrokken raakt bij Chinese organenhandel. De vechtscènes zijn fantastisch, maar is er zowaar ook ruime aandacht voor onbenullige zaken als plot én karakterontwikkeling.
Bekijk hier de trailer

Voor meer informatie over de negende editie van het CinemAsia Filmfestival, klik hier.

advertentie