De tien beste jeugdfilms op Uitzending Gemist

Van Bluebird tot Oorlogsgeheimen

Van 15 tot en met 21 oktober 2016 vindt in Amsterdam de 30ste editie van het Cinekid Filmfestival plaats. Reden genoeg voor de redactie van VPRO Cinema om op zoek te gaan naar de beste jeugdfilms die gratis te bekijken zijn via Uitzending Gemist.

Bannebroek's got talent (alle leeftijden)

In het Limburgse dorpje Bannebroek wordt een talentenshow gehouden. De vrienden Max en Willy willen wel meedoen, met een goochelact. Maar Max heeft last van plankenkoorts, wat voor problemen zorgt tussen de twee. Bovendien gaat het er in de jury niet geheel eerlijk aan toe.

Bekijk de film 

Bluebird (6+)

De dertienjarige Merel is een slimme, energieke scholiere die van de ene op de andere dag het slachtoffer wordt van pesterijen. Naarmate de pesterijen toenemen verandert Merel geleidelijk in een schichtige puber. 

Bekijk de film

In Oranje (alle leeftijden)

Voetbal is alles voor de jonge Remco. Hij bereidt zich, samen met zijn langs de lijn schreeuwende vader, voor op een toekomst in Oranje. Maar dan slaat het noodlot toe. Prettige tearjerker over rouwverwerking en een bijzondere vader-zoon relatie.

Bekijk de film

Jongens (alle leeftijden)

Na de dood van zijn moeder heeft de vader van de vijftienjarige Sieger weinig tijd voor hem: zijn broertje Eddie eist alle aandacht op. Dus stort getalenteerd atleet Sieger zich op zijn sport. Op een dag in de zomervakantie ontmoet hij Marc.

Bekijk de film

Kauwboy (alle leeftijden)

De vriendschap tussen een ongelukkig kind en een onschuldig dier heeft al veel effectieve jeugdfilms opgeleverd. In Kauwboy is het ongelukkige kind de tienjarige Jojo, en het dier een jonge kauw die uit een nest is gevallen.

Bekijk de film

Madelief: Krassen in het tafelblad (6+)

De tienjarige Madelief gaat met tegenzin naar het huis van haar opa, een knorrige man, die ze het liefst ontvlucht. Dan vindt ze in een schuurtje oude spullen, waaronder een tafel met allemaal krassen erop. Er volgt een fascinerende speurtocht naar het verleden. 

Bekijk de film

Oorlogsgeheimen (alle leeftijden)

Strakke verfilming van de jeugdroman van Jacques Vriens, over de vriendschap van twee jongens in een Limburgs dorp, die in bezettingstijd onder druk komt te staan.

Bekijk de film

Patatje Oorlog (alle leeftijden)

Kiek maakt zich ongerust over haar vader. Maar, zo vertelt haar moeder, de kans op een dode vader is bijzonder klein. Haar kinderlijke logica doet Kiek redeneren dat als ze ook een dode muis en een dode hond heeft, die kans nog eens veel kleiner zal worden.

Bekijk de film

Polleke (6+)

Polleke is een elfjarig meisje uit Amsterdam-West, dat 'helemaal wiebel' wordt van de Marokkaanse Mimoen die in de flat tegenover haar woont. Maar Mimoen moet van zijn vader met een meisje uit Marokko trouwen.

Bekijk de film

Sterkste man van Nederland (alle leeftijden)

De scharminkelige brugklasser Luuk  maakt uit de verhalen van zijn alleenstaande moeder op dat de oersterke René, die vroeger net zulk rood haar had als Luuk, wel eens zijn vader zou kunnen zijn.

Bekijk de film 

advertentie