Netflix-tips: Ant-Man en Hairspray

Filmtips voor Netflix

, Martin ten Broek

VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week: Ant-Man, Hairspray en It Happened One Night.

Net toegevoegd: Ant-Man

Geestige en vlotte verfilming van de avonturen van de kleinste held uit het Marvel-Universum: Ant-Man. Net uit de gevangenis ontslagen breekt cat burglar Scott Lang in bij de gepensioneerde geleerde Hank Pym. In diens kluis vindt hij alleen een nogal vreemd pak. Het blijkt dat daarmee 'de afstanden tussen atomen kleiner gemaakt kunnen worden': Scott wordt zo groot als een mier. Handig, voor een inbreker. Dat voor de titelrol komiek Paul Rudd (Knocked Up) werd gecast en dat naast Rudd ook Edgar Wright (Shaun of the Dead) en Joe Cornish (Attack the Block) meeschreven aan het script geeft al aan dat de nadruk meer op humor dan op actie ligt.

Net toegevoegd: Hairspray

Vrolijke remake van de film van John Waters uit 1988 (of eigenlijk van de daarop gebaseerde Broadway-musical uit 2002). Over de nogal mollige Tracy, die graag wil meedoen aan de danswedstrijd van het tiener-tv-programma The Corny Collins Show. Ze heeft een rivaal, de nuffige lelieblanke Amber, maar met hulp van een paar nieuwe, zwarte vrienden gaat ze vastberaden de strijd aan. Prettige feelgoodfilm is met het pleidooi voor tolerantie voor de andersgekleurde (of dikker-gebouwde) medemens eigenlijk best actueel en relevant. En John Travolta verkleed als volslanke dame is, hoe vreemd het ook moge klinken, tamelijk leuk . (Helemaal als hij danst, natuurlijk).

Klassieker: It Happened One Night

Clark Gable had geen zin om deze film te maken, maar het was een moetje. Bij de kennismaking met regisseur Frank Capra was hij dronken en onbeleefd. Claudette Colbert had ook geen zin in deze film, na de laatste opnamedag klaagde ze dat ze de slechtste film uit haar carrière had gemaakt. Ze hadden allebei ongelijk: It Happened One Night is een heerlijke screwball-komedie, over een verwend rijkeluiskind, dat tegen haar zin de hulp moet accepteren van een slonzige journalist. Als eerste film uit de geschiedenis won It Happened One Night de vijf belangrijkste Oscars, waaronder dus ook die voor Gable en Colbert.

Meer Netflix-tips