VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week als tips: een recente oorlogsfilm, een meesterlijke actiefilm en een klassieker uit 1942.

Net toegevoegd: Fury

Regisseur David Ayer scoorde in 2012 met End of Watch, waarin hij van dichtbij de kameraadschap tussen twee LAPD- agenten in en buiten hun politieauto volgde. Met Fury herhaalde hij hetzelfde trucje, maar dan met vijf militairen in een Amerikaanse tank anno 1945. Sterke personages (onder meer Brad Pitt als meedogenloze sergeant), briljante dialogen en zenuwslopende actie.

Actueel: Drive

Momenteel in de bioscoop te zien : horrorthriller The Neon Demon van Nicolas Winding Refn. De Deense genremeester maakte in 2011 furore met deze existentiële actiefilm, over een naamloze stuntrijder (Ryan Gosling) die 's nachts bijverdient als chauffeur bij roofovervallen. Strakke regie, fraai camerawerk en een sexy jaren- tachtigtechnoscore. De uiterst gewelddadige scène in de lift is onvergetelijk.
Bekijk ook het interview met Refn en Gosling

Klassieker: Casablanca

In 1942 verwachtte niemand ook maar iets van dit project met een laag budget en een onaf script. Actrice Ingrid Bergman klaagde tot op het eind dat ze ervan baalde dat ze niet te horen kreeg op welke man haar personage Ilsa Lund verliefd moest spelen. Op Rick Blaine, de veeldrinkende bareigenaar in nazi-bezet Casablanca, gespeeld door Humphrey Bogart? Of op Victor Laszlo (Paul Henreid), de Franse verzetsheld? Bergmans vertwijfeling bleek een kracht in het inmiddels klassieke verhaal over liefde, romantiek, politiek, vrijheid en heroïek in een schemerige wereld.

Meer Netflix-tips