Netflix-tips: Jaws en Mongol

Filmtips voor Netflix

, Jelle Schot

VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week twee klassiekers van Steven Spielberg en een Russisch epos.

Net toegevoegd: Jaws


Onlangs vatten twee vrienden het plan op om Jaws te vertonen op de Kralingse Plassen, met zo'n 18.000 'likes' op Facebook tot gevolg. Maar Steven Spielbergs horrorklassieker, waarin een badplaats wordt geterroriseerd door een mensetende haai, is sinds kort ook gewoon op het droge te bekijken via Netflix. Naar huidige maatstaven ziet het monster er overigens nogal knullig uit, maar het fantastische camerawerk en de befaamde soundtrack van John Williams maken veel goed.

Op verzoek: Mongol


Kritische mail van een lezer: we tippen in deze rubriek vrijwel alleen maar Engelstalige films. Een terechte opmerking, al is het nu eenmaal niet zo eenvoudig om een goede Europese /Aziatische/Zuid-Amerikaanse film op Netflix te vinden. Dit indrukwekkende Russische epos over het leven van de gevreesde Mongoolse vorst Dzjengis Khan ( gespeeld door de Japanner Tadanobu Asano) is een van de weinige uitzonderingen. Nominatie voor Oscar voor beste buitenlandse film, en goedgekeurd door de president van Mongolië.

Klassieker: Close Encounters of the Third Kind


Twee jaar na Jaws regisseerde Steven Spielberg deze meesterlijke sf-film waarin hij afrekent met het slechte imago van buitenaardse wezens. Special effects-man Douglas Trumbull laat zien dat buitenaardsen zich niet verplaatsen in metalen schotels maar met sprookjesachtige lichtverschijnselen. Een van Spielbergs meest persoonlijke films. Het vijftonige melodietje uit de soundtrack blijft nog jarenlang hangen.

Meer Netflix-tips