VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week: documentaire The Birth of Saké, klassieker The Bridge on the River Kwai en een komedie met een zekere Dude in de hoofdrol.

Net toegevoegd: The Big Lebowski

Cultklassieker van jewelste, die de meesten waarschijnlijk al een stuk of tien keer hebben gezien. Maar ook een elfde keer is deze komedie van broers Ethan en Joel Coen nog ronduit briljant. Vanwege de heerlijke vertolking van Jeff Bridges als bowlende flowerpowerman Jeff 'The Dude ' Lebowski, en de opwindende dansjes van John 'Jesus' Turturro.

Net toegevoegd: The Birth of Saké

Magistrale documentaire over een 144 jaar oude sake-brouwerij waar de rijstewijn nog op de traditionele manier wordt geproduceerd. Die intensieve werkwijze - alles gebeurt handmatig en op intuïtie - heeft echter ook een keerzijde: elke winter brengen de werknemers zes maanden dag en nacht samen in de brouwerij door, afgezonderd van hun familie.

Klassieker: The Bridge on the River Kwai

Meesterwerk van David Lean ( Brief Encounter, Lawrence of Arabia), waarin Sir Alec Guinness een Britse kolonel speelt die de leiding heeft over een groep krijgsgevangenen in Japanse handen. Schitterend schouwspel, met spectaculaire grand finale. Winnaar van zeven Oscars (o.a. voor beste film en acteur) en terug te vinden op plaats 36 in de top honderd films aller tijden van het American Film Institute.

Meer Netflix-tips