Vijf tips voor het Belgisch Film Festival

9 t/m 12 juni in Utrecht

Van donderdag 9 t/m zondag 12 juni is het Louis Hartlooper Complex in Utrecht dé plek voor al het moois dat onze zuiderburen op filmgebied te bieden hebben, tijdens de derde editie van het Belgisch Film Festival. Vijf festivaltips van VPRO Cinema.

Drie films van Bouli Lanners
Les premiers les derniers, de fraaie apocalyptische film noir (met een optimistische boodschap) van Bouli Lanners, opent op donderdag 9 juni het festival. Daarnaast vertoont het BFF nog twee films van Lanners die eveneens zeer de moeite waard zijn: Les Geants en Eldorado.

VPRO-middag met Gerhard Busch
Op zondag 12 juni organiseert VPRO Cinema een speciale VPRO-middag op het festival. Het programma bestaat uit de Waalse zwartwit-komedie Je me tue a la dire van Xavier Seron ( Nederlandse première) en de Vlaamse kortfilm The Allogory of the Jam Jar . Met inleiding door filmjournalist Gerhard Busch. De makers zijn aanwezig voor een nagesprek.

Vlaamse première
Naast de hier boven genoemde Waalse films beleeft ook een Vlaamse film op het festival zijn Nederlandse première, en wel Café Derby van Lenny van Wesemael: een komisch familiedrama over een markthandelaar die een slaatje probeert te slaan uit het bezoek van de Paus aan Gent.

Belgische film gemist?
Het Belgisch Film Festival is een uitgelezen kans om een aantal van de beste films van het afgelopen jaar in te halen. Onze persoonlijke favorieten: Belgica van Felix Van Groeningen, Préjudice van Antoine Cuypers en Le tout nouveau testament van Jaco Van Dormael.

Openluchtvertoning
Geen festival tegenwoordig zonder een openluchtvertoning. Het BFF organiseert dan ook in samenwerking met het Utrechtse onafhankelijke magazine De Dakhaas een screening onder de sterrenhemel van de uitzinnige kroegfilm Belgica, heel toepasselijk naast Café Ledig Erf. Gratis toegankelijk.


Meer over het Belgisch Film Festival vind je op cinema.nl/bff en de festivalsite

advertentie