Een horrormonster als mascotte voor de LGBTQ community? Het klinkt weliswaar vergezocht, maar het is precies wat er gebeurde met het hooggehoede monster uit de Australische horrorfilm The Babadook (2014).

In The Babadook vinden een weduwe en haar zoon een mysterieus boek in hun huis, getiteld 'Mr. Babadook'. Het gelijknamige monster komt tot leven wanneer Amelia het boek aan haar zoon Samuel voorleest.

Waarschijnlijk waren Babadooks dramatische voorkomen en zijn verblijfplaats (letterlijk ín een kast) voor Tumblr-gebruiker ‘ianstagram’ uit Boston reden genoeg om een oordeel te vellen over de geaardheid van het personage. Met een komisch bedoelde post, daterend oktober 2016, opende hij het online debat.

De LGBTQ community heeft het monster inmiddels omarmd als icoon, en op verschillende sociale media circuleren allerlei verhalen, verklaringen en ook vooral veel memes over Babadook en zijn symbolische waarde voor de gemeenschap. Een greep hieruit:

http://taco-bell-rey.tumblr.com/post/154301475490/so-proud-that-netflix-recognizes-the-babadook-as

Hoe de makers zelf denken over Babadook als 'gay icon' is nog niet bekend. Jennifer Kent, regisseur en scenarist van The Babadook, heeft tot op heden niet gereageerd op alle commotie.

Meer over The Babadook