Films onder de zomerhemel

Een overzicht van openluchtfilms (zomer 2017)

, Noëlla Nillesen

Wanneer het muziekfestivalseizoen arriveert is het doorgaans rustig in filmfestivalland. Met als grote uitzondering de categorie openluchtfilmfestivals. Ook deze zomer zijn er door het hele land weer talloze films op het grote buitendoek te aanschouwen. Hieronder vind je een selectie van filmvertoningen en -festivals die dit jaar zeker het bezoeken waard zijn.​

Cineville Zomertour

In samenwerking met filmtheaters door het hele land organiseert Cineville deze zomer een aantal openluchtvertoningen van zonnige vakantiefilms. Op enkele voorstellingen na zijn de films gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma op de website van Cineville.

22 juli t/m 7 september 

Amsterdam

Pluk de Nacht Amsterdam

Pluk de Nacht Amsterdam

Pluk de Nacht Amsterdam 
Een van de grotere openluchtfestivals met gratis toegankelijke filmvertoningen. Pluk de Nacht heeft een interessante programmering met uitsluitend vertoningen van films die (nog) niet in Nederland zijn uitgebracht.

16 t/m 26 augustus - klik hier voor meer informatie

World Cinema Festival Amsterdam
Het World Cinema festival vertoont films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika van vaak jonge regisseurs. De meeste vertoningen vinden in de bioscoop plaats, maar het festival heeft ook een apart (en gratis toegankelijk) Open Air programma.

12 t/m 26 augustus - klik hier voor meer informatie   

Bijlmerbios
Op een toffe locatie in het hart van de Bijlmer, pal onder metrostation Kraaiennest, is deze zomer de Bijlmerbios weer te vinden. Het driedaagse festival is gratis toegankelijk. Het filmprogramma wordt nog bekend gemaakt via de facebookpagina van Bijlmerbios.

25 t/m 27 augustus - klik hier voor meer informatie     

Rotterdam

Roffa Mon Amour

Roffa Mon Amour

Roffa Mon Amour
Groot openluchtfilmfestival met een bijzondere en diverse programmering van opkomende regisseurs: 'what all these films have in common is an unique story, visual intelligence and authentic beauty'. Het festival zelf is gratis toegankelijk, voor de filmvertoningen dienen tickets apart gekocht te worden. 

Lees hier ook een interview met oprichter Charlotte van Zanten.

19 t/m 30 juli - klik hier voor meer informatie

Pleinbioscoop Rotterdam
Pleinbioscoop Rotterdam vertoont maar liefst negentien avonden lang films in het hartje van Rotterdam. Toegankelijk via ticketverkoop. Het filmprogramma wordt op 20 juli bekend gemaakt.

9 t/m 27 augustus - klik hier voor meer informatie     

Jaws in de Kralingse Plas (uitverkocht)
Tweemalige 'drijf-in' bioscoop, waarbij je op je opblaasband/boot op het water dobberend kan genieten van haaienklassieker Jaws. Toegang via ticketverkoop.

11 en 12 augustus  - klik hier voor meer informatie  

Den Bosch

Genieten onder de sterren bij de Verkadefabriek
Deze zomer wordt er ieder weekend een openluchtfilm vertoond bij de Verkadefabriek. De selectie fijne filmhuisfilms is daar gratis te zien.

1 juli t/m 26 augustus - klik hier voor meer informatie

Eindhoven

Natlab Buitenfilm
Op de binnenplaats van filmhuis Natlab in Eindhoven is de hele zomer lang een mooie selectie filmhuisfilms in de openlucht te aanschouwen. Kijk voor het volledige programma op de website van Natlab. Toegang is gratis.

7 juli t/m 25 augustus - klik hier voor meer informatie

Terschelling

Terschellinger Filmdagen Buitenbios
Het festival Terschellinger Filmdagen organiseert een zomereditie in de openlucht. Een week lang worden iedere avond films vertoond op een toffe locatie in de Terschellingse buitenlucht. Toegang via ticketverkoop.

7 t/m 13 augustus 2017  - klik hier voor meer informatie

Apeldoorn

Vue Openlucht Filmfestival
Midden op de veluwe in Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn wordt een aantal recente blockbusterfilms (en hier en daar zelfs een première) in de buitenlucht vertoond. Toegang via ticketverkoop.

11 t/m 19 augustus - klik hier voor meer informatie

Nijmegen

Zorgeloze Zomer Deep End Film
In Nijmegen organiseert programmeurscollectief Deep End Film drie vertoningen van jaren tachtig jeugdfilms. Locatie en programma worden nog bekend gemaakt via de facebookpagina van Deep End Film.

14, 21 en 28 augustus

Leiden

LIFF Summer Special en Drive-In
Bij het Valkenburgse Meer organiseert het Leiden Internationaal Film Festival een heuse drive-in vertoning van de heerlijke musical La La Land. Deze speciale vertoning is inmiddels uitverkocht, maar het LIFF organiseert in september nog een aantal reguliere, gratis filmvertoningen in de buitenlucht.

19 augustus en 7 t/m 10 september - klik hier voor meer informatie

Deventer

Film op de Brink
Filmhuis De Keizer tovert stadsplein de Brink in Deventer de laatste week van augustus voor drie avonden om tot openluchtbioscoop. De drie filmvertoningen zijn gratis toegankelijk.

24 t/m 26 augustus - klik hier voor meer informatie

Utrecht

Pluk de Nacht Utrecht
Wat later in de zomer strijkt Pluk de Nacht ook in Utrecht neer. Pluk de Nacht heeft een interessante programmering met uitsluitend vertoningen van films die (nog) niet in Nederland zijn uitgebracht. De vertoningen zijn gratis toegankelijk.

30 augustus t/m 3 september - klik hier voor meer informatie

Groningen

Zienemaan & Sterren
Het eerste weekend van september vindt het driedaagse festival Zienemaan & Sterren plaats in Groningen. Op het voormalige Suikerunieterrein is een selectie van films tegen betaling te bekijken. Het volledige programma wordt nog bekend gemaakt.

1 t/m 3 september - klik hier voor meer informatie

advertentie