Waterkunst in de openbare Friese ruimte is een bron van discussie, maar ook van vermaak. Filmmaker Roel van Dalen maakte er een amusante documentaire over.

‘Ik wist het meteen toen ik dacht welke kunstenaar bij Bolsward zou passen. Dat moet natuurlijk Johan Creten zijn. (...) Ik hou van het flamboyante dat in zijn werk zit en dat zie je in Bolsward ook.’ Niets ten nadele van Bolsward maar waarschijnlijk is kunsthistoricus Anna Tilroe de eerste die dit adjectief aan het Friese stadje koppelt, zonder ironie. Dat deed ze als curator van 11 fonteinen, een kunstproject in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa, waarmee de provincie flink wordt opgestoten in de vaart der volkeren. Want de fonteinen, die bij elkaar nog geen vijf miljoen eurootjes hebben gekost, zijn blijvertjes en moeten het uithouden tot ongeveer 2050. Eind mei moeten alle fonteinen in werking zijn, al zullen ze niet allemaal mogen spuiten vanwege geluidsoverlast.

Kunst in de openbare ruimte levert vaak discussie op. Over de plek, het kunstwerk, de prijs en jawel, soms ook over de vraag of het parkeerplaatsen gaat kosten. Fijn materiaal voor een documentaire. Dat weet Roel van Dalen (onder andere Ajax: Daar hoorden zij engelen zingen) ook. Die heeft er een fraai drieluik over gemaakt waarin we Anne Tilroe onvermoeibaar haar plan zien doortrekken. Wereldwijd verleidt ze kunstenaars om iets voor Friesland te maken en met lokale fonteincommissies probeert ze draagvlak voor haar project te creëren. Humor en frictie keer elf. Opmerkelijk is de rol van cabaretier Jan Jaap van der Wal als commentator. Zeer vermakelijk, maar dat is de film van zichzelf ook al.

11 Friese fonteinen draait vanaf 24 mei in filmtheaters in Friesland en een aantal bioscopen in de rest van het land, waaronder Amsterdam en Nijmegen. De NTR zendt de film vanaf 20 mei in drie delen uit op NPO 2, om 20.15.

Meer over de film