Tijdens de kerstvakantie worden er volop jeugd- en familiefilms op televisie uitgezonden. Maar welke zijn de moeite waard? Met de VPRO Cinekid top100 heb je een goede gids in handen.

Natuurlijk kunnen kinderen, als die zich deze weken vervelen, kijken naar allerlei animatiefilms uit de koker van Disney, Pixar en aanverwanten. De bbc zendt bijvoorbeeld heel veel goedgemaakt spul uit, en Disney-films kijken in het Engels is dan ook nog goed voor hun talenkennis. Maar we willen toch ook even een lans breken voor VPRO Cinekid top100: een lijst met kwalitatief hoogstaande, beschaafde jeugdfilms, het soort dat je op jeugdfilmfestivals tegen kunt komen. Deze kerst komen er een paar op tv, een mooie is bijvoorbeeld Meester Kikker, een amusant sprookje voor kinderen vanaf een jaar of zes. Maar voor ouders die mee willen kijken, is Minoes misschien leuker.

Gebaseerd op een verhaal van Annie M.G. Schmidt uit 1970, in 2001 verfilmd door Vincent Bal, de regisseur die onder andere ook de puike jeugdfilm Nono het zigzagkind maakte. In Minoes verandert een kat, nadat ze in aanraking is gekomen met een vat chemisch afval dat van een vrachtauto is gevallen, in een jongedame. Ze vindt onderdak bij een wat sullige journalist. Die duikelt met haar hulp allerlei nieuwtjes op: Minoes spreekt nog steeds met alle katten uit de buurt, die alle geheimen kennen. Zo hoort hij onder andere een nieuwtje over een schimmige affaire waarbij de lokale fabrikant van deodorant een bedenkelijke rol speelt.

De film wordt gedragen door prima spelende acteurs, vooral Carice van Houten is erg goed als Minoes en Theo Maassen is aandoenlijk als klunzige reporter. Pierre Bokma is heerlijk overdreven als de malafide fabrieksdirecteur. Verder valt er veel te grinneken doordat voor de katten allemaal een voice over-acteur werd gevonden, waarbij Hans Teeuwen bijvoorbeeld erg grappig is als de brutale kater Tinus. Die katten worden technisch knap in beeld gebracht, ook als ze spreken. Een ideale meekijkfilm, helemaal voor de fans van jeugdserie Poesjes. En wie is dat niet?
 

Meester Kikker op NPO 3: zondag 23 december om 9.20-10.40uur
Minoes op NPO 3: maandag 31 december om 9.00-10.25uur