Oscars 2018: in het teken van #Timesup

Oscar (m/v)

, Gerhard Busch

Er is nog veel te winnen, maar de Oscarnominaties zijn dit jaar ‘diverser’ dan ooit.

Bij de uitreiking van de Golden Globes, eerder dit jaar, liepen de sterren allemaal in zwarte kleren over de rode loper. Daartoe opgeroepen door de Time’s Up-beweging (#timesup). De kopstukken van Time’s Up – onder wie Meryl Streep, Natalie Portman en Emma Stone – hadden elk ook nog eens een bekende strijder voor vrouwenrechten meegenomen. En de strijd ging tijdens de uitreiking gewoon door. Bij het voorlezen van de genomineerden voor beste regie wees Portman fijntjes op de ‘all male nominees’.

Hoe ga je daar als jezelf  respecterende #-beweging bij de Oscaruitreiking nog overheen? Helemaal nu de lijst met genomineerden eigenlijk weinig aanleiding tot protesteren biedt. Want die lijst is – zeker voor Oscarbegrippen – opvallend divers. Om te beginnen zijn er in de categorie regie geen ‘all male nominees’ meer. Lady Bird-regisseur Greta Gerwig werd – als vijfde vrouwelijke regisseur in de negentigjarige Oscargeschiedenis – genomineerd voor beste regie. En ook Jordan Peele (wel man, maar ook zwart) maakt dit jaar – als vijfde Afro-Amerikaanse regisseur – kans op een beeldje met Get Out.

En er zijn nog meer opvallende nominaties. Rachel Morrison is de eerste vrouw die genomineerd werd voor beste camerawerk (voor Mudbound), en schrijver-regisseur Dee Rees van Mudbound is de tweede Afro-Amerikaanse vrouw in de lange Oscargeschiedenis die genomineerd werd voor beste scenario.

Oscar is dus in beweging. Ongetwijfeld het gevolg van de beslissing afgelopen juni van de Academy of Motion Pictures, Arts and Sciences, zeg maar het Oscarcomité, om uit te breiden met 774 nieuwe leden. Van wie ongeveer een derde mensen van kleur. Nog steeds is 72 procent van de leden man, en nog steeds is 87 procent wit, maar een begin is gemaakt.

Wellicht zal de verbeterde diversiteit in de toekomst dan ook houdbaar blijken. Hoewel je – juist in de wereld van de kunsten – nooit in hokjes moet gaan denken. Want wat nou als er volgend jaar geen films van het niveau Lady Bird, Get Out en Mudbound worden gemaakt? En er niet representatief genomineerd wordt. Hebben de Oscarleden het dan weer mis?

Even terug naar de Golden Globes en de zwarte jurken. Wat die actie zo goed maakte, was de directe herkenbaarheid. Als statement was het niet te missen. Maar paradoxaal genoeg was dat er ook slecht aan. Want droeg je geen zwarte jurk, dan deed je niet mee, en werd dat ineens ook een statement. Want wie niet voor ons is… Bovendien: iedereen had het over die zwarte jurken (en Oprah’s speech, natuurlijk), en niemand over de films. Wat uiteindelijk niet in het belang van de filmwereld is. En toch moet ik bekennen dat ik bij de negentigste uitreiking van de Oscars stiekem benieuwder ben naar wat al die #-bewegingen nu weer verzonnen hebben, dan naar de winnaars.

De 90ste Academy Awards worden op zondag 4 maart uitgereikt. Net 5 zendt de uitreiking dit jaar live uit. Daarnaast is de uitreiking ook op een groot scherm te volgen in Vue Hilversum en in De Balie in Amsterdam.

advertentie