Philomena op NPO 2 Extra

Tips voor de Filmweek op NPO 2 extra

, Martin ten Broek

Op het themakanaal NPO 2 Extra (voorheen: NPO Cultura) worden in de laatste week van het jaar tientallen bijzondere arthousefilms uitgezonden. Een van onze favorieten: de hartverwarmende roadmovie Philomena.

Deze kerstperiode worden door de publieke omroep maar weinig films uitgezonden. Er staan wel jeugdfilms geprogrammeerd, zelfs een paar heel leuke, maar serieuze volwassen filmliefhebbers komen er bekaaid vanaf. Gelukkig heeft de NPO een weinig bekend hoekje, NPO 2 Extra,  waar deze kerstperiode wél veel mooie films worden uitgezonden. En die worden dan ook nog ingeleid door VPRO Cinema of voorafgegaan door interviews met de makers.

En dan gaat het niet om de minste films. Er worden titels uitgezonden als La Grande Bellezza, La vie d’Adele, Festen, Das Weisse Band, Slumdog Millionaire en Nothing Personal. Voor de kerstperiode is, afhankelijk van uw band met familieleden, een film als Festen mogelijk niet zo geschikt. Maar Philomena is een film die gericht is op hart en ziel. Wie met de kerst behoefte heeft aan een gezonde portie empathie en ontroering kan terecht bij deze film van Steven Frears.

Het verhaal: cynische journalist Martin (Steve Coogan) raakt, enigszins schoorvoetend, betrokken bij de zoektocht van de oude Ierse dame Philomena (Judy Dench) naar haar zoon. Ze werd in haar jonge jaren zwanger, waarna ze door haar vader werd afgeleverd bij hardvochtige nonnen. In het klooster moest ze in de wasserij werken. Ze kreeg er de baby en moest het joch na een paar jaar gedwongen afstaan. De zoektocht naar wat er van het jongetje geworden is, wordt door Frears knap in beeld gebracht, en zelfs als je denkt dat het verhaal toch wel een tikje sentimenteel begint te worden, zorgt een plotwendig, een cynische grap van Coogan of een staaltje topacteren van Dench ervoor dat je bij de les blijft. Waargebeurd, schokkend en ontroerend. Warm aanbevolen.

Philomena op NPO 2 Extra: 25 december, 21.54 - 23.30 uur
NPO 2 Extra is deze weken voor abonnees van Ziggo ook
zonder abonnement te bekijken