Strak gechoreografeerde dromendansen voltrokken op een dystopisch decor. Vanaf vandaag te zien op Netflix: Anima, een ‘one-reeler’ film van Paul Thomas Anderson en Thom Yorke.

Paul Thomas Anderson is een van de grootste namen in cinemaland, bekend van There Will Be Blood en Phantom Thread. Thom Yorke mag zich als frontman van Radiohead tot een van de grootsten der aarde in de muziek rekenen. Ze sloegen de handen in elkaar en maakten samen een 'one-reeler': een korte film van rond de twaalf minuten, die precies op een filmrol past.

Begin deze maand verschenen wereldwijd vreemde advertenties, die de aanschouwer vroegen ‘Heb je je dromen verloren?’ De advertentietekst van ‘ANIMA’ beloofde verloren dromen terug te kunnen vinden met de door hen gebouwde ‘droomcamera’. Onderaan een telefoonnummer, waar een vaag bericht te horen was. Foto’s van de advertentie werden direct op Twitter gedeeld, met de vraag: wat kan dit betekenen? Een nieuwe aflevering van Black Mirror, of een vervolg op de videogame No Man’s Sky?

Het internet werd niet lang in spanning gehouden, de website anima.technology kwam online. Daarop stond een teaser. Het bleek de aankondiging van het nieuwe soloalbum van Thom Yorke en een bijbehorende film, beide getiteld ‘Anima’. Vandaag was de release op Netflix.

Verloren dromen worden, zoals de advertentie beloofde, in de film Anima daadwerkelijk teruggevonden. Dystopische koortsdromen, maar ook sensuele liefdesdromen. De film bestaat uit drie segmenten. Elk segment wordt ondersteund door een ander nummer afkomstig van Yorke’s album. In alle drie wordt een strak gechoreografeerde dans uitgevoerd, met Yorke en actrice Dajana Roncione in de hoofdrollen.

Jaloers

Filmmuziek lijkt een steeds belangrijker rol te spelen in Thom Yorke’s leven. Voor zijn bandgenoot uit Radiohead, Jonny Greenwood, was dat al een tijd het geval. Hij maakte de muziek voor grote films van PT Anderson, waaronder There Will Be Blood en Phantom Thread, waarmee hij nominaties voor een Oscar en een Golden Globe in de wacht sleepte, en een Emmy won.

Omdat Thom Yorke naar eigen zeggen jaloers was op Jonny Greenwood, besloot hij vorig jaar zich ook aan een soundtrack te wagen voor de horrorfilm Suspiria. En begeleidend bij het nieuwe album, heeft hij de rollen weten om te draaien. Paul Thomas Anderson regiseerde het beeld bij de muziek van Thom Yorke, in plaats van andersom.

'Daydreaming' van Radiohead