In de Britse Up-serie wordt het leven van veertien Britten elke zeven jaar gedocumenteerd. Inmiddels is de documentaireserie toe aan het negende hoofdstuk: 63 Up.

In 1964 interviewde Paul Almond voor de documentaire Seven Up een groep van veertien zevenjarige kinderen uit verschillende lagen van de Britse bevolking over hun leven en toekomstdromen. De toen 22-jarige Michael Apted was researcher, maar werd vijf jaar na het maken van deze film gevraagd om te kijken wat er in de tussentijd van de kinderen was geworden. Sindsdien interviewt Apted (nu 78) de groep iedere zeven jaar en is zijn stem onlosmakelijk verbonden met de succesvolle en langlopende filmserie die periodiek de levens vastlegt van deze veertien individuen. Op maandag 8, dinsdag 9 en woensdag 10 juli zendt de VPRO in drie delen 63 Up uit, de negende film uit de serie.   

Het project begon als een onderzoek naar (het gebrek aan) sociale mobiliteit in de Britse samenleving. Wie in de arbeidersklasse werd geboren zou daar waarschijnlijk voor altijd blijven, was het idee – en voor de upper class gold hetzelfde. Maar na een aantal afleveringen verschoof de focus naar een menselijker aspect: met de jaren veranderde de serie in een gestaag voortkabbelende reflectie op ouder worden en het al dan niet verwezenlijken van toekomstdromen. Kortom, het leven zelf. Wie de serie volgde kreeg het gevoel Bruce, Jackie, Symon, Andrew, John, Peter, Susan, Charles, Nick, Neil, Lynn, Paul, Suzy en Tony een beetje te kennen, alsof het verre familieleden waren die je eens in de zoveel tijd kwamen bijpraten over de hoogte- en dieptepunten uit hun levens. 

Tony in 63 Up

Op 63-jarige leeftijd naderen veel van de deelnemers de pensioenleeftijd. Ze blikken terug op hun jeugdige idealen, hun carrière, hun liefdesleven en kijken uit naar de jaren die hen nog resten. Tony de taxichauffeur klaagt over Uber, Andrew heeft spijt dat hij meer tijd aan werk besteedde dan aan zijn kinderen, Jackie geeft Apted een standje vanwege de rolbevestigende vragen die hij in de vroege afleveringen aan de vrouwelijke deelnemers stelde. En voor wie wat in te halen heeft: alle oude films zijn vanaf vandaag dagelijks te zien op NPO 2 Extra en staan twaalf maanden lang op NPO Start Plus.

63 Up is op 8/9/10 juli te zien op NPO 2 (22.45-23.45)