De televisiekerstfilm, met volledig voorspelbare verhaallijnen en een cast vol B- en C-acteurs, is een vast onderdeel van de Amerikaanse feestdagen. Samen met Mariah Carey en de kerstbekers van Starbucks.

Tegenwoordig beginnen televisiezenders Hallmark en Lifetime al in oktober met hun non-stop kerstprogrammering. Hallmark brengt dit jaar maar liefst veertig nieuwe, speciaal voor de zender gemaakte kerstfilms uit. En concurrent Lifetime komt onder de noemer ‘It’s A Wonderful Lifetime’ met dertig nieuwe films. Sinds een paar jaar doet ook Netflix enthousiast mee door jaarlijks een aantal eigen kerstfilms te laten maken, zoals vorig jaar The Christmas Chronicles.

Dankzij Netflix en een paar andere streamingdiensten is de televisiekerstfilm de zoveelste Amerikaanse traditie die wij nu ook lijken over te nemen. Want waar we het hier voorheen moesten doen met de herhalingen van klassiekers als Home AloneLove Actually en de Harry Potter-reeks die de traditionele zenders ons in november en december voorschotelen, komen er steeds meer andere opties voor iedereen die houdt van een beetje kerstsfeer en romantiek.

Still uit Netflixfilm Klaus

Videoland lijkt bijvoorbeeld een aanzienlijk deel van de catalogus van Hallmark te hebben overgenomen en brengt de komende weken de ene na de andere film uit met ‘Christmas’ in de titel (The Christmas Cure, A Christmas Hero, My Christmas Dream). Disney besloot Noelle - een nieuwe kerstfilm met Anna Kendrick en Bill Hader in de hoofdrollen als kinderen van de kerstman - niet in de bioscopen te releasen, maar direct op de nieuwe streamingdienst Disney+ aan te bieden. En Netflix komt dit jaar met zes nieuwe kerstfilms (in 2018 waren het er nog maar vier) die in kwaliteit variëren van vreselijk tot goed.

In die eerste categorie valt het derde deel van A Christmas Prince, waarvan het origineel in 2017 Twitter in vlam zette omdat-ie zo tenenkrommend slecht was dat het bijna leuk werd. Holiday in the Wild, een romantische komedie met Rob Lowe en Kristin Davis, is soms wat geforceerd maar kijkt toch uiterst makkelijk weg, ook dankzij een groot aantal babyolifanten. En de mooie animatiefilm Klaus, van een van de scenaristen van Despicable Me, valt dan weer duidelijk in de categorie ‘goed’. Ook niet onaardig is tienerfilm Let It Snow gebaseerd op het gelijknamige YA-boek waarin een aantal romantische verhaallijnen zich ontvouwen in een ingesneeuwd en ingedut Amerikaans stadje. Het is geen Love Actually, maar Let It Snow heeft wel Joan Cusack met een aluminiumfoliehoedje, wat alleen al een reden is om te kijken.

Meer over de besproken kerstfilms